Започна приемането на творби за Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Мир и Всемир“ е темата на деветото издание на конкурса

Започна деветото издание на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев“, който се организира от Община Ботевград, Дружество „Орханиец“ и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев“. Конкурсът се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.

Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

Председателстващ журито ще бъде обичаният поет Добромир Банев. Той ще се срещне с участници и победители в надпреварата, както и със свои почитатели от Ботевградския регион, които ще присъстват на церемонията по награждаването. Датата за самата церемония ще бъде обявена допълнително.

Никого не можеш да виниш за собствената му лудост
Добромир Банев, снимка: Валентин Иванов

Тази годината темата е „Мир и Всемир“. Тя има препоръчителен характер за участниците с разказ /или есе/ от втора възрастова група, /ученици от IX до XII клас/.

Конкурсът се провежда в два жанрови вида: стихотворение и разказ /или есе/, а право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи: от V до VIII клас и от IX до XII клас. Всеки кандидат може да участва с до три творби – по една за двата жанра, и една творба, посветена на Стамен Панчев. Разказът /есето/ не трябва да надвишава 3 печатни страници. Творбите не трябва да са участвали в други издания на Национален литературен конкурс „Стамен Панчев” и да са написани, съобразно нормите на книжовния български език.

За всяка възрастова група – и в двата жанрови вида /стихотворение и разказ /есе/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си. Извън горепосочените, се връчва и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо – Човека. Поощрителна награда се присъжда и от Дружество на литературните творци „Стамен Панчев”. Тя е за най-добре представил се в конкурса местен автор.

Конкурсните творби ще се приемат до 5 март /включително/ 2023 година на адрес: stamen.panchev@abv.bg

В писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва.

Творбите трябва да бъдат предоставени на отделен файл (документ на Word, шрифт – Times New Roman, размер – 12 или 14), който да се прикрепи към писмото. Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.

За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg, тел.: 0888859485

На заглавната снимка: Стамен Панчев

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Моралът е проблем за цялата държава: 4 години без Милен Цветков

"Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да не е болезнена. Въпреки че,...

Драсканица на Микеланджело бе продадена за 201 600 долара

Квадрат, надраскан върху пожълтял лист хартия от ренесансовия гений Микеланджело, беше продаден за 201 600 долара, което е 33 пъти повече от прогнозната му...

Климатичните промени, резултат от човешката дейност, са причина за екстремната топлинна вълна в Африка

Смъртоносната гореща вълна, която връхлетя Сахел в началото на април, е свързана с човешката дейност според изследване на научната организация World Weather Attribution (WWA), публикувано...

ЛСД, любов и още нещо…

За Ден на велосипеда (Bicycle Day) е приета датата 19 април, когато през 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман умишлено използва синтезирания от него...

Пътят е самият живот

Години наред търсих Бог, взирайки се в небето - мечтаех да раста духовно и да се сливам още повече с Божественото, имаше моменти, в...