Четири наградени жени на кинофестивала в Кан

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

„Златната палма“ отново спечели мъж

Журито на кинофестивала в Кан вчера награди две актриси и две режисьорки – нещо небивало досега, но коренна промяна отново нямаше. „Златната палма“ отново спечели мъж, както всяка година, освен 1993, предаде АФП.

Наградата за режисура за първи път от 56 години спечели жена – американката София Копола за „Измамените“. Това досега се беше случвало само през 1961 г., когато рускинята Юлия Солнцева беше отличена за „Повест за пламенните години“.

Резултат с изображение за cannes sophia coppola

София Копола „получи наградата, не защото е жена, а защото филмът е отличен“, подчерта китайската актриса Фан Бинбин, една от четирите представителки на нежния пол в 9-членното жури.

Наградата за сценарий беше присъдена съвместно на британката Лин Рамзи за „Никога не си бил действително тук“ и на гърка Йоргос Лантимос („Убийството на свещен елен“). Мнозина критици мислеха, че Лин Рамзи ще стане втората режисьорка, спечелила „Златна палма“ в Кан и затова наградата за сценарий беше като утешителна за нея.

Резултат с изображение за cannes line ramzy

Новозеландката Джейн Кемпиън пак остана единствената режисьорка, спечелила „Златна палма“ през 1993 г. за филма „Пианото“ в 70-годишната история на кинофестивала в Кан. Тя обаче поделя награда с китаеца Чън Кайгъ („Сбогом спътнице моя“).

Две актриси получиха награди на Кан 2017 – германката Даян Крюгер – за най-добра главна роля в „Изневиделица“ и звездата Никол Кидман, която беше отличена със „Специалната награда на 70-ото издание“.

Резултат с изображение за cannes nicole kidman

Мястото на жените в киното, които са малцинство, особено на творческите и ръководни длъжности, беше обсъждано многократно на фестивала в Кан. Тази тема отново беше подхваната в неделя от дамите в журито.

„Бях изненадана от представянето на женските образи на екрана“, заяви актрисата Джесика Частейн за селекцията на филмите. „Трябва да има повече режисьорки. Тогава бих разпознала повече образи от ежедневието ми – проактивни, които не само реагират на мъжете около тях, а имат собствено мнение“.

Резултат с изображение за cannes jessica chastain

„Мъжете доминират в този занаят, и това не винаги е хубаво“ – каза германската режисьорка Марен Аде, която миналата година беше фаворит за „Златна палма“, но беше пренебрегната. „Смята се, че този занаят не е за жени, но това е грешка . . . Има много истории, които жените могат да разкажат, които ни липсват, не само за жени“.

В основната конкурсна програма от 19 филма само три бяха режисирани от жени.

Като реванш наградата „Златна камера“, която се присъжда за първи филм, за втора поредна година беше спечелена от жена – французойката Леонор Серай с филма „Млада жена“.

На заглавната снимка: София Копола

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...