ГОРЕЩО | Надявам се, че котаракът Ви е добре и няма котешки СПИН…

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Отворено писмо до „първата дама“ Десислава Радева относно статуса ѝ за София Прайд и ХИВ

По повод скандалния статус на „първата дама“, която всъщност е единствено жена на президента, Светла Енчева, носител на отличието „ЛГБТИ личност за пример“ за 2016 г. на организацията „Действие“, публикува в блога си отворено писмо до Десислава Радева. То е изпратено на официалния имейл на Президенстството.

ARTday.bg го публикува без редакторска намеса:

ДО
Г-ЖА ДЕСИСЛАВА РАДЕВА,
ПЪРВА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаема госпожо Радева,

Обръщам се към Вас по повод на статуса Ви за София Прайд, публикуван в социалната мрежа Facebook и разпространен в български медии.

Акцент върху превенцията от ХИВ присъства в повечето издания на София Прайд. Защото сред ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуани, транс и интерсекс) хората има такива, които принадлежат към една от рисковите групи по отношение на ХИВ, а именно – групата на мъжете, които правят секс с други мъже.

Мъжете, които правят секс с мъже (в специализираната литература – МСМ) са не само гей и бисексуални. Те нерядко са и хетеросексуални мъже, поставени в ситуация на концентрация на мъже и отношения на власт и подчинение, особено когато е съчетана с липса на жени. Места, където мъже масово правят секс с мъже, независимо от сексуалната си ориентация, са например затворите, Българската армия, институциите за деца и младежи.

Оценявайки Вашата ангажираност към темата, Ви предлагам да станете инициатор и патрон на кампания за превенция от ХИВ/СПИН, чието начало да съвпада с началото на летния сезон – 22 юни. През лятото, както е известно, сексуалните контакти се интензифицират. Затова една кампания, насочена към рисковите групи на заразяване по полов път, включително мъжете, които правят секс с други мъже, ще бъде особено навременна. Лично се ангажирам да осигуря съдействие от водещите ЛГБТИ организации в България, както и от организации, работещи в областта на превенцията от ХИВ/СПИН.

За да има резултат, една такава кампания следва да обхване най-популярните ни летни курорти, затворите, Българската армия и институциите за деца и младежи. Вашият авторитет в Българската армия ще е от особено значение за успеха на кампанията.

За Вас, като Първа дама, патронирането на тази благородна инициатива ще донесе много позитиви. При наличие на желание от Ваша страна, с ЛГБТИ организациите в България ще Ви информираме от какви права конкретно са лишени ЛГБТИ хората в България, какво точно им е забранено и какво може да се направи, за да не е така.

Уважаема госпожо Радева, за да бъде успешна превенцията от ХИВ/СПИН, е нужно да сме на първо място хора, а чак след това – родолюбци. Доказано е, че поставянето на родолюбието начело в борбата с вируса води до противоположни резултати. Пример за това е Русия, която от родолюбие отказва да признае размерите на проблема сред населението си. Затова носителите на вируса в страната вече са над един милион и съставляват около един процент от населението.

С уважение и очакване да подкрепите инициативата,

Светла Енчева,
носител на отличието „ЛГБТИ личност за пример“ за 2016 г. на организацията „Действие“

София, 12 юни 2017 г.

П.п. Надявам се, че котаракът Ви е добре и няма котешки СПИН. Съветвам Ви да се погрижите той да не се отдава на случайни сексуални контакти, независимо дали с мъжки или женски котки.

Резултат с изображение за светла енчева

Светла Енчева е магистър по философия от СУ „Св. Климент Охридски“, била е и асистент по социология в ЮЗУ „Неофит Рилски”. В момента е част от екипа на Центъра за изследване на демокрацията и води свой блог. Занимава се със защита на човешките права. Има силна гражданска позиция против дискриминацията и активно участва в борбата с корупцията в образованието. Конкретният повод за тази номинация обаче е кауза, която тя прие присърце и за чиято щастлива развръзка спомогна. Става въпрос за Тереза Боро – едно дете, което от тази година няма да расте без баща и то благодарение на усилията на г-жа Енчева, която организира кампания за събиране на средства, за да могат Венцислава Боро и дъщеря й да заминат за Нигерия. Това беше един конкретен казус – на нигериеца Джони Боро, който от 2004 г. не може да получи бежански статут, за да заживее в България със семейството си. Казусът е показателен за състоянието на законодателната и административната система в България по отношение на бежанците и имигрантите – сериозен проблем, неглижиран както от държавата, така и от голяма част от обществото.

Източник: http://svetlaen.blogspot.bg/2010/02/blog-post_07.html

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...