Левичарите са родени за велики лидери и творци на изкуството

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Още любопитни факти в Международния ден на леворъките 

На 13 август отбелязваме Международния ден на левичарите. Началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор – някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята са левичари. Счита се, че има повече мъже, отколкото жени. Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите.

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Изследване през 1998 г. разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар. Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Тъй като в повечето езици посоката на писане е от ляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, защото за тях би било по-лесно да се пише от дясно наляво.

Сред най-известните левичари са: Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, кралица Виктория, Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен, Бил Гейтс, Анджелина Джоли, Робърт де Ниро, Чарли Чаплин.

Резултат с изображение за left hand day

Ето още няколко любопитни факта и изследвания: 

Проучванията показват, че левичарите са по-склонни да станат алкохолици, както и да развият шизофрения или дислекция.  
Мозъчните връзки на левичарите са по-бързи, така че те могат да бъдат по-чувствителни и раздразнителни.
Доказано е, че по-голяма част от серийните убийци са левичари.
Ако жена има дете след 40-годишна възраст, то шансовете да роди левичар са 101%.  
Доказано е, че на левичарите им е много по-лесно да се научат да пишат с дясната ръка, отколкото на десничарите – с лявата.  
Думата „левичар“ произлиза от англосаксонската дума „lyft“, което означава „слаб“ или „счупен“. Дори днес в голяма част от азиатските държави децата биват наказвани, че пишат с лявата ръка, това означава, че си дете на дявола.
В социалистическа България също не беше „уместно“ да пишеш с лявата ръка.
При проучване 100 левичари и 100 десничари гледат филм на ужасите. 40% от левичарите са уплашени, докато от десничарите са само 20%. 

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Други гласове, други стаи…

Да си писател, който си пада по представителите на същия пол, съвсем не е необичайно. Всеки от хората на изкуството има своите „странности“. Животът...

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...