Един от любимите коктейли на Хемингуей: „Блъди Мери“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Историята на напитката с примамлив пикантен вкус

Всички почитатели на тънките напитки са чували, а много от тях си пийват от известния коктейл „Блъди Мери“ (Bloody Mary). Той се прави от водка, доматен сок и различни съставки като сос „Уорчестър“, „Табаско“, целина, сол, черен пипер, лимонов сок.

По всяка вероятност за пръв път е приготвен в „Harry’s Bar“ (Париж). Според една от версиите, коктейлът е сервирал първи френският барман Фернандо „Пит“ Петио още през 1920 – 1921 г. в парижкия бар. По-късно, вече в хотел „Сейнт Риджис“ в Ню Йорк, дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки табаско.

Резултат с изображение за Bloody Mary harris bar paris

Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл е бил приготвен от Пютио за американския актьор Рои Бъртън и е бил първо наречен „Bucket of Blood“. За парижани напитката става популярна няколко години по-късно, след като вече има безспорен успех в САЩ.

Произходът на името е спорно. Според някои, този коктейл дължи името си на Мария I Тюдор наречена Bloody Mary (Кървавата Мери). Английската кралица е дъщеря на Хенри VIII, царува няколко години и е известна със своята кръвожадност. Наречена е така заради преследването на протестантите, след възстановяването на католицизма през 1550 година. Други са на мнение, че името е измислено в „Harry’s Bar“ – Париж, където е приготвен за първи път.

Следваща версия е, че дължи името си на Ърнест Хемингуей, който се е страхувал при своите алкохолни почерпки от яростните изблици на жена си, Мери Уелч. Според някои пък, кръстил коктейла на известната актриса Мери Пикфорд.

Резултат с изображение за mary welsh hemingway
Хемингуей и Мери Уелч

Това е един от любимите коктейли на писателя. Той твърдял, че можел да пие коктейла в бар Риц, без след това да мирише на алкохол.

Към средата на през 30-те години на ХХ век е измислен и вариант, наречен „red snapper“, в който водката е заменена с джин.

Ако се прибавят 25 гр. текила, той се превръща в „Смъртоносната Мери“, а ако вместо водка се използва текила, това вече е коктейлът „Блъди Мария“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...