Понеделник, 10 Април 2017 | Пуканки

А знаете ли, че е смятана за един от най-мощните амулети срещу уроки?

Безспорно човекът е изобретател. Цялата история на цивилизацията ни е свързана с това – да създаваме нови неща, първо с ума си, а после и с труда си. А за да възнаградят труда на изобретателите и откривателите, хората са измислили патентите.

Патентите имат за цел да защитят авторството върху дадено изобретение или технология. Собственикът на патента получава правото да иска възнаграждение от всеки производител, който се ползва от постижението му. Затова се патентоват не само конкретни предмети, но и технологиите. Обаче има и такива патенти, които са доста странни.

Резултат с изображение за safety pin

Пример за такъв странен случай е именно безопасната игла. На 10 април 1849 година американският механик Уолтър Хънт се сдобива с патентното право върху нея. Странното в случая е, че „устройството“ за безопасно закопчаване е известно още от древни времена. При археологически разкопки са намирани предмети, които по функционалност са сходни със съвременната безопасна игла. Най-старите предмети от този тип са датирани на поне 3-4000 години. В древна Гърция и Рим доста често прибягвали до употребата на фибули – изработено най-често от метал украшение, с което закопчавали дрехите си.

Резултат с изображение за safety pin

Изобретението на Уолтър Хънт все пак получава патент в САЩ под номер 6 281. Механикът е принуден да търси начин, за да плати дълга си от 15 долара. Парчето огъната тел, в края на което има „обезопасяващ“ накрайник, носи на автора си сумата от 400 долара. По съвременен еквивалент това прави около 10 000 долара. На практика Хънт опростява фибулите, които се ползвали най-вече като аксесоар и украшение и ги прави достъпни за широка употреба.

Резултат с изображение за safety pin

Историята с патента върху безопасната игла обаче има продължение. По онова време патентоването не винаги защитава напълно правата на собственика. Още през есента на същата година в Англия, предприемачът Чарлз Роулей регистрира правата си върху аналог на изобретението на Хънт. Английският нюх, търговските умения и добре организираното производство правят „новото“ изделие широко разпространено. Това е причината в голяма част от Европа и до днес безопасната игла да е известна като „английска игла“.

Резултат с изображение за safety pin

И за да е пълна картината, знайте, че безопасната игла е смятана за един от най-мощните амулети срещу уроки. В какво се състои мощта ѝ да предпазва от този тип суеверие – ще трябва да потърсите сами. Кой знае, може пък да разгадаете мистичната ѝ сила и да получите патент върху използването ѝ.

Източник: nakratko.bg

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017