Паднала от стената в частен дом картина се оказа на Рембранд

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На търг цената на „Поклонението на влъхвите“ може да надмине $200 млн.

Паднала от стената в частен дом в Италия стара картина бе изпратена на реставрация — и се оказа, че това е смятано за отдавна изгубено платно Рембранд, съобщи агенция ANSA. Произведението, озаглавено „Поклонението на влъхвите“ (ок. 1632–1633), е изпратено на реставрация от римско семейство през 2016 г. заради леки повреди след падането.

Рембранд рисува картината през 1632-33 г., но досега тя бе смятана за „изгубена и непоказвана“, според прес съобщение на Италианския фонд за културно наследство, който координира процеса по идентификацията на творбата. Рисуваната с маслени бои върху хартия, залепена за платно, творба изобразява рождественска сцена, в която тримата влъхви поднасят дарове на бебето Исус. Досега експертите смятаха, че са оцелели само копия ня картината, най-известните от които се съхраняват в Гьотеборг, Швеция и Санкт Петербург, Русия.

Известен като много плодовит художник от времето на така наречения холандски Златен век в изобразителното изкуство, Рембранд ван Рейн създава стотици картини и офорти през живота си, което води до множество спорове за авторство.

Разкритието, че работата е оригинал на Рембранд, е направено от реставраторката Антонела Ди Франческо. Тя обясни, че платното е било затъмнено от остарелия лак, но след почистването и реставрацията станало ясно, че това е „Поклонението на влъхвите“. Приписването на творбата на един от най-големите световни художници се подкрепя от нейните размери – 54 на 44,5 сантиметра – и от използването на много рядка техника, типична за холандските майстори, работили през 1630-те, според съобщението за пресата.

Картината е изследвана и от международна група експерти на симпозиум във Френската академия на изкуствата във вила Медичи в Рим. Те също стигнаха до извода, че това е смятаното за изгубено платно на Рембранд.

Според Италианския фонд за културното наследство в момента „Поклонението на влъхвите“ се съхранява от компания, занимаваща се с арт търговия. Някои медии спекулират, че собствениците, които предпочитат да останат анонимни, имат планове за продажба на произведението, чиято предполагаема стойност може да достигне между 83.5 милиона и 238.5 млн. долара. Но според Си Ен Ен собствениците смятали да заемат картината на различни музеи и галерии, за да бъде публично достъпна.

Много от картините на Рембранд са смятани за загубени с времето, но се случва някои от тях да се появят отново. През 2018 г. холандският търговец на картини Ян Сикс съобщи, че е открил неизвестна досега картина на Рембранд — портрет на млад благородник (1635).

След това, през 2020 г., смятаната за фалшификат „Глава на брадат мъж“ (около 1630), отново бе приписана на художника. Това се случи, след като бе установено, че рамката е направена от дърво, отсечено около времето на завършването на картината.

Потвърдената автентичност на „Поклонението на влъхвите“ е втората много важна новина, свързана с Рембранд тази седмица. В сряда, Райксмузеум в Амстердам обяви, че е възстановена неговата прочута „Нощна стража“ (1642), като с помощта на изкуствен интелект са добавени изрязаните някога парчета от картината.

Снимка: Wikipedia – „Поклонението на влъхвите“, вляво е новооткритият оригинал на Рембранд, вдясно — копието от Гьотеборг

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...