13 август – Международен ден на левичарите

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Интересни факти за леворъките хора

Днес е Международният ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичари са президентите на САЩ Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията, политиката, науката и изкуството левичари са още Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, а в областта на киното – Анджелина Джоли.

Today is International Left-Hander's Day | MacTech Solutions

Ето и няколко любопитни факта за левичарите:

– Всеки девети човек в света е левичар. В света на „Семейство Симпсън“ пък всеки трети. Дори аниматорът Мат Грьонинг – създателят на въпросният анимационен сериал – е левичар.

– 20% от членовете на МЕNSA /организацията на хората с най-висок коефициент на интелигентност/ са левичари.

– 15% от хората по света са левичари.

– Мъжете левичари са два пъти повече от жените левичари.

– Различията в мозъка на левичарите могат да допринесат за различни психични разстройства като шизофрения. Според някои изследвания 40 процента от страдащите от това заболяване са именно левичари.

– Политиците, които са левичари, имат предимство по време на телевизионните дебати. За зрителя жестовете с лявата ръка на екрана изглеждат така, сякаш са направени с дясната. По този начин човекът привлича вниманието и печели доверието на мнозинството от десняци.

– Много левичари имат невероятни музикални заложби и перфектен слух.

– Дълго време се смяташе, че левичарите са по-склонни да развият алкохолизъм. Изследване от 2011 г. опровергава това твърдение, но същевременно показва, че принципно левичарите пият по-често.

– 40% от златните медали, спечелени в бокса, принадлежат на левичари.

– Сред хората с високо образование мъжете левичари са с 26% по-богати от мъжете, служещи си с дясна ръка.

– Ако и двамата родители са левичари, има 50% шанс детето им също да е левичар.

– Повечето женски котки са десничари, докато повечето котараци – левичари.

– Левичарите мразят свързаните към електричеството таблети дори повече от десничарите.

– Левичарите се справят с видеоигрите по-добре от десничарите.

– Някои видове, като например голямото жълтокачулато какаду, са изцяло левичари. Папагалите също така използват предимно левият си крайник.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

И любовта ни сякаш по е свята, защото трябва да се разделим…

Днес е особен ден – от онези, които те карат да се чувстваш отговорен пред себе си и, заедно с това, мотивират очите ти...

„Икар“ в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова...

Хайнрих Ман: Силните имат право да бъдат оптимисти

Днес, 27 март, се навършват 150 години от рождението на Хайнрих Ман. Той е германски писател, един от най-острите критици на нацизма през 30-те...

От времето на Древна Елада досега театърът е магия, в която всички сме главни действащи лица

Театърът е място, където отиваме, за да поемем глътка въздух за душата. Там времето не съществува. Прожекторите заместват слънчевата светлина в реалност, в която...

Джузепе Торнаторе за един любовен филм в дигиталната ера

Един от последните филми на прочутия италиански режисьор Джузепе Торнаторе „Correspondence" разказва историята на любовниците Олга Куриленко и Джеръми Айрънс, които комуникират главно чрез...