Вторник, 24 Август 2021 | Пуканки

Тези нежни, дървесни тревопасни животни прекарват дните си небрежно дъвчейки зеленина, а не дебнат плячка

Биологът от Кеймбридж Джъстин Герлах не може да повярва на очите си: Костенурките не ловуват. Тези нежни, дървесни тревопасни животни прекарват дните си небрежно дъвчейки зеленина, а не дебнат плячка. Докладът на колегата му трябва да е сбъркан.

Но видеото е недвусмислено. През една лятна вечер на 2020 г. женска гигантска костенурка от Сейшелски острови (Aldabrachelys gigantea) прекара няколко минути, дебнейки млада птиаца от вида Anous tenuirostris, паднала от гнездото си на остров Фрегейт в Сейшелските острови, архипелаг край Източна Африка. С решителност на пират, ходещ по дъска, костенурката принуждава пилето да отстъпва по клона, докато повече няма къде да се скрие.

Няколко бавни, преднамерени удара по-късно и отворента паст на костенурката улавя птицата, смачквайки главата й и в крайна сметка поглъща жертвата си цяла. Това е първият документиран случай на лов от костенурка, съобщават изследователите на 23 август в Current Biology .

На остров Фрегейт на Сейшелските острови, архипелаг край бреговете на Източна Африка, изследователите са уловили първия документиран случай на костенурка - обикновено тревопасна - на лов, убиване и изяждане на плячка. Гигантската костенурка преследва няколко минути млада птица, паднала от гнездото си, преди да я убие и изяде.

„Това бе напълно неочаквано“, разказва Герлах, биолог от Университета в Кеймбридж. Видеото е „невероятно и леко ужасяващо“. Кадрите са заснети от съавтора на доклада Анна Зора (Anna Zora), управител на резервата на остров Фрегейт.

Много тревопасни животни условно случайно поглъщат мърша, набавяйки си протеини, казва Герлах. Съобщавани са епизодични случаи за костенурки, които изяждат малки птици, които влечугите понякога смачкват, „но не бе ясно дали това са умишлени действия или просто са ги настъпили“, разказва биологът. Повечето жертви могат да надбягат костенурките, което прави ловът безполезен. Но тозва малко пиле се оказа лесна плячка.

Докато е твърде млада, за да лети, обяснява Герлах, птицата лесно би могла да избяга, ходейки. "Но тъй като това е птица, гнездяща на дървета, земята е опасно място".

Герлах подозира, че тази костенурка е ловувала и преди, тъй като нейните умишлени движения издават предишния опит. Той планира да проучи дали такова ловно поведение се случва редовно, но дори само този един видеоклип променя представата му за тези влечуги.

„[Хората] не знаят, че костенурките имат много интересно поведение“, разказва той. "Това показва, че има още много да се научи за тях."

Заглавна снимка: Сейшелска гигантска костенурка се нахвърля на пиленце в първия документиран случай на подобен лов на птици, извършван костенурка. Мигове след като този кадър е уловен, костенурката убива малкото и по-късно го поглъща цяло. Кредит: Anna Zora, Frégate Island Foundation

Източник: Offnews.bg

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017