Сряда, 10 Август 2022 | Пуканки

Признат е за най-големият илюзионист на 20-и век

И аз не знам кой вятър ме завя в имението Худини в планината на Холивуд. Там има и негов берелеф на улицата от година, но все го подминавах като пътен знак. Отвън не се вижда почти нищо, но вътре се разкрива чудна гледка. Вярвате или не, в имота има пещери, тайни тунели, а в басейна Худини е репетирал сложните си номера. Много зеленина и красиви декорации.

Бързам да кажа, че справка показа, че имотът, който в момента струва между 15 и 20 милиона долара, никога не е бил на самия Худини. Собственикът Ралф М. Уокър е бил много добър приятел на магьосника и построява имението в средиземноморски стил през 1915г. Худини е отсядал в по-малката къща за гости към приказната къща.

Може да бъде изображение с на открито

Да припомня накратко за Хари Худини:

Той е признат за най-големия илюзионист на 20-и век. Фокусите с освобождаване от клетки, белезници, вериги, въжета и усмирителни ризи са негова запазена марка. Та ето какво разказва легендата за този необикновен мъж, роден през 1874г. в Будапеща в с истинско име Ерих Вайс. Когато той е на 4 годинки, родителите му емигрират в САЩ, а той още на 10 години става сензация с фокусите си. И до днес някои смятат, че илюзионистът е общувал с духове и владеел магията.

Магьосникът умира от спукан апендисит. Худини обещал на жена си Бес, която била негов асистент, че ако отвъдният свят наистина съществува и има връзка с нашия, той ще се върне един ден и ще ѝ даде знак. Двамата измислили таен шифър за комуникация, който да докаже на Бес, че паранормалната връзка със съпруга ѝ е истинска. Скоро след смъртта му Бес обявила награда от 10 000 долара на всеки, който успее да я свърже с Хари. Така започнала серията от "сеансите на Худини" точно в това имение в Ел Ей. Много медиуми неуспешно пробвали да повикат духа му от отвъдното. Някакъв мъж на име Артър Форд обявил, че е получил послание от самия Хари Худини. Той го изпратил на Бес и тя потвърдила, че съобщението е предадено с шифъра, измислен от тях двамата преди смъртта му.

Може да бъде изображение с паметник и на открито

Последният спиритически сеанс, организиран от госпожа Бес, се провел на годишнината от смъртта на Хари - на 31 октомври 1936 г. Радиостанции от цял свят предавали на живо от събитието. Медиумът повикал Хари с молбата да даде знак, че е там. В продължение на повече от час обаче нищо не е случило и вдовицата вдигнала ръце и се отказала да прави повече опити да се свърже с духа на съпруга си. Отчаяни, запалили лампите, гостите и журналистите започнали да се разотиват, но в мига, в който излезли под открито небе, над главите им се разразила ужасна буря. По-късно участниците в сеанса щели да научат, че тя не е усетена никъде другаде в района - появила се само над мястото на сеанса.

Дали покойникът Худини, напуснал света на живите десет години преди това, има пръст?!

Едва ли, но тази история е доказателство, че хора като Худини правят света по интересен и по-вълнуващ.

Автор и снимки: Пепа Петрова, САЩ

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017