Януш КОРЧАК: За детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Избрани цитати и десет постулата за родители от полския автор

Истинското му име е Хенрик Голдшмит. През целия си живот твърди, че принадлежи еднакво на полския и еврейския народ. Той е пионер в областта на защитата на правата на детето. Ръководи сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи и за „Нашият дом“, сиропиталище за полски деца. „Този прекрасен човек има смелостта да се довери на децата и младежите, за които се грижи, като предава в техни ръце въпросите, свързани с дисциплината и възлага на отделни лица едни от най-трудните задачи, свързани с голяма отговорност” – казва за Корчак известният швейцарски психолог Жан Пиаже, който посещава дома за сираци, създаден и ръководен от Корчак. Корчак създава първото списание, списвано от материали, изпратени от децата и предназначени предимно за детската читателска публика – „Малък преглед”. Той е един от първите, работил в областта на детското развитие и психология и педагогическа диагностика.

Писателските трудове на Корчак наброяват общо 24 книги и над 1400 издадени в различни списания текстове. Запазили са се единствено неголям брой ръкописи, машинописи и документи и писма, общо около 300 заглавия. За най-важни педагогически работи се смятат цикълът от четири части „Как да обичаме детето” (1920), „Моменти от възпитанието” (1924), „Когато отново бъда малък” (1925), „Право на детето на уважение” (1929) и „Шеговита педагогика” (1939). Сред книгите за деца особено популярна става „Крал Матиуш I” и „Крал Матиуш на безлюдния остров” (1923), преведени на над 20 езика, както и „Фалитът на малкия Джек” (1924), „Правилата на живота” (1930) и „Кайтуш магьосникът” (1935).

Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка на 6 август през 1942 г.

Представяме ви избрани цитати на полския автор и десетте му постулата към родителите:

„Сто деца са сто индивидуалности, сто човека. Те не са хората на бъдещето, на утрешния ден, а са хора сега, днес.“

„Животът хапе като куче.“

„Децата, малки и слаби, имат малката пазарна стойност.“

„Аз съм пеперуда, изпълнена с живот. Не знам къде да летя, но няма да позволя на живота да отреже красивите ми криле.“

„Животът е цирков ринг, а някои номера са по-впечатляващи от други.“

„Детето е способен актьор със стотици маски: различно е пред майка, баща, баба, кърмачка или снизходителен учител, готвач или прислужница, за приятели, богати или бедни. Наивно или хитро, скромно и високомерно, нежно или отмъстително, послушно или непослушно, то се дегизира толкова добре, че може да ни води за носа“.

„Животите на великите хора са като легендите – трудни, но красиви.“

Ето и десетте постулата за родители от Корчак:

1. Не очаквай, че детето ти ще стане като теб или такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не твое копие, а да бъде себе си!

2. Не изисквай от детето си отплата за всичко, което си направил за него. Ти си му дал живот, как може то да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, другият – на трети, и това е необратимият закон на благодарността!

3. Не изливай върху детето своите обиди, за да не ядеш горчив хляб на стари години. Защото, каквото посееш, това ще пожънеш!

4. Не гледай на неговите проблеми с пренебрежение. Животът е даден на всеки според силите и бъди уверен, че на него му е тежко не по-малко, отколкото на теб, а може би дори и повече, защото то няма опит!

5. Не го унижавай!

6. Не забравяй, че най-важните срещи на човека са срещите с децата му. Обръщай им повече внимание – ние никога не можем да знаем кого ще срещнем в детето си!

7. Не се самоизмъчвай, ако не можеш да направиш нещо за своето дете. Измъчвай се, ако можеш, а не го правиш. Помни, че за детето не е направено достатъчно, ако не е направено всичко!

8. Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, то не е само плод на твоята плът и кръв. То е скъпоценната чаша, която Животът ти е дал за съхранение и развитие в нея на творческия огън. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, у които ще расте не “нашето“ и “моето“ дете, а душа, която им е дадена за съхранение!

9. Умей да обичаш чуждото дете. Никога не причинявай на чуждото това, което не би искал да сторят на твоето!

10. Обичай своето дете, каквото и да е то – дори когато е неталантливо, неудачник или е вече пораснало. Когато общуваш с него, радвай се, защото детето е празник, докато е все още с теб!

Димитър Янков

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...