Понеделник, 05 Септември 2022 | В лице

Един от най-влиятелните американски артисти се ражда на 5 септември през 1912 година

Виртуозен музикант, бунтар и прочут шегаджия, той поставял винтове върху металните струни на пианото, съчинява музиката си, използвайки случайността, и превръща партитурите си в абстрактна живопис. Прочут е с „4’33” – творба, по време на която изпълнителят трябва в продължение на 4 минути и 33 секунди да не се докосва до инструмента. Защото… няма по-велико нещо от тишината и звуците, случайно родили се в нея. Това и мотото, на което подчинява цялата си житейска философия Джон Кейдж.

Той е роден на 5 септември 1912 г. в Лос Анджелис, САЩ. Смятан е за пионер на недетерминираността в музиката, на електроакустичната музика и нестандартната употреба на музикални елементи. Той е сред водещите фигури на американския следвоенен авангард и с право е обявен от музикалната критика като „един от най-влиятелните американски композитори на ХХ век”.

Като млад по-скоро идеята му е да се занимава с изобразително изкуство. Първият му зрял проект е „Not Wanting to Say Anything About Marcel” („Не искайки да кажа нищо за Марсел”) от 1969. Работата му обхваща две литографии и група от това, което Кейдж нарича плексиграми, тоест печат върху плексигласови панели. В тях са съчетани части от думи в различен шрифт.

В крайна сметка Кейдж се отказва от изобразителното изкуство и се посвещава на музиката. Учи в Европа. Сред любимите му учители са Хенри Коуел и Арнолд Шьонберг, известни със своите радикални иновации в музиката. Най-богат опит и вдъхновение като композитор обаче Кейдж черпи от източно- и южноазиатските култури – посвещава много време на изучаване на индийска философия и дзен будизъм.

„Нито един друг американски артист – вероятно с изключение само на Анди Уорхол – не е повлиял така върху глобалното развитие на културата, както на „високата”, така и на „популярната”… Според експерти тази оценка е от редките случаи, в които съставителите на енциклопедиите не лъжат. Сред поклонниците на Джон Кейдж са големи имена от света на изкуството като Иги Поп, Бьорк, Том Йорк и много други.

Спомняме си за „композитора на тишината” Джон Кейдж с негови прозрения:

„Не разбирам защо хората се страхуват от новите идеи. Мен ме плащат старите.”

„Съчинявам само такава музика, каквото сам никога не съм слушал.”

„Понякога ми казват: „Щом е толкова лесно да се напише такава музика, значи и аз мога.” Да, могат, но не пишат.”

„Ако в нещо съм добър, ето какво е то – изобретяване на начини за нещо, което работи по нетрадиционен начин.”

„Всичко е музика или може да се превърне в музика с помощта на микрофон.”

„В Тексас няма музика, защото в Тексас има плочи. Вземете им плочите и тогава в Тексас някой ще се научи да пее.”

„За нищо не света не бива да се унищожава миналото. Времето му така или иначе е минало.”

„Трябва да се спре изучаването на музика. Тоест да се разделим с „мисленето”, което разделя музиката от живота.”

 „Най-висшата цел е да нямаш цели въобще. Така си по-близо до природата – до начина, по който тя съществува.”

„Не си струва да губиш време за нещо, което не е опасно.”

„Най-висшата форма на отговорност е безотговорността. Това означава, че трябва спокойно да прехвърлиш част от отговорността върху другите и всичко ще бъде наред.”

„Никога нищо не съм правил, за да шокирам някого.”

„Шьонберг веднъж ми каза, че никога няма да успея да напиша музика. Защо, попитах, а той ми отвърна: „Защото ще се блъснеш в стената и няма да можеш да минеш през нея.” Какво пък, казах си, тогава цял живот ще удрям главата си в тази стена.”

Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017