Събота, 10 Септември 2022 | В лице

Избрани цитати на астрийския писател, поет и драматург, номиниран за Нобелова литературна награда

Той е австрийския писател, поет и драматург Франц Верфел. Неговата творческа дейност обхваща периода между двете световни войни.Известен е най-вече с книгата си „40-те дни на Муса Дага“, която е фокусирана върху събитията по време на Арменския геноцид, както и с „Песента на Бернадет“, адаптирана за кино в Холивуд.

Мнози считат романа „40-те дни на Муса Дага” за връх в творчеството на Франц Верфел.

В основата на романа са залегнали реални исторически събития през 1915 г. в Алепския вилает. Тогава турските власти са предприели действия за изселване на арменското население, разположено по крайбрежието на Средиземно море. Местните арменци се изтеглили в планината Муса и организирали отбрана, която траяла 53 дни.

Верфел е използвал свидетелствата на очевидци на тази неравна и жестока борба, но той е изучавал внимателно и историята на арменския народ, неговата култура, религия. Няколко месеца писателят е работил във виенски библиотеки.

Веднага след публикуването си през 1934 г. книгата на Франц Верфел получава широка популярност – романът е обявен за най-доброто литературно произведение на годината, удостоен е с международна литературна награда. Преведен е светкавично на френски, английски и италиански езици, за кратко време е издаден в над 20 страни. Във фашистка Германия обаче романът е включен в списъка със забранените книги. По мотиви от този роман са правени филмови екранизации, а чешкият композитор Йозеф Матем създава опера.

Верфел умира в Бевърли Хилс на 26 август през 1945 г.

Представяме ви няколко цитата от автора:

„За тези, които вярват, обяснение не е необходимо. За тези, които не вярват, обяснението не е възможно.“

„Между прекалено рано и прекалено късно никога няма повече от миг.“

„Да, смъртта е силна, но погледни кое е по-силно от нея:музиката е по-силна от смъртта.“

„Фалшивите идеали не могат да бъдат разрушени от критиката. Срещу тях трябва да се изправят правилните идеали.“

„Религията представлява вечния диалог между човечеството и Бог. Изкуството пък е неговият монолог.“

„Възпейте божествената мистерия и светостта на човечеството!“

„Щастието е красотата от това да имаме свободата да покажем всички духовни сили, които се крият в нас.“

„Основната формула на всеки грях е разочарована или пренебрегната любов.“

„Най-безопасното богатство е да си беден откъм нужди.“

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017