Глава, изпълнена с Дилън, и сърце, натъпкано с неясна тийнейджърска бунтовност

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Сър Род Стюарт на 73

Днес легендарният музикант Род Стюарт празнува 73-и рожден ден. Неговото пълно име е Родерик Дейвид Стюарт, а от октомври 2016 г. – вече е сър Родерик Дейвид Стюърт. Роден е на 10 януари 1945 г. в Лондон и е петото дете в семейството. Бъдещата рок легенда не е мечтал да стане музикант и въпреки че хваща китара още на 11 години, първата му любов е футболът. Род възнамерява да стане професионален футболист и дори играе няколко години в клуба „Брентфорд“.

Като младеж работи и на гробището. И все пак, в началото на шейсетте години Стюарт избира музиката. През 1962 г. става един от основателите на групата „The Ray Davies Quartet“, която по-късно се превръща в „The Kinks“. В следващите години музикантът се мести от една група в друга, докато през 1969 г. не попада във „Faces“ заедно с приятеля си Рони Ууд.

Едновременно с работата в бандата Род започва и своята солова кариера. Прави два албума, които критиците хвалят, но истинският пробив идва през 1971 г. с диска „Every Picture Tells а Story“. Той заема първо място в класациите на Великобритания и САЩ, а списание „Rolling Stone“ нарича Род Стюарт „рок звезда на годината“.

Хит става и следващият му албум „Never а Dull Moment“. През 1975 г. Род решава да напусне „Faces“, за да се концентрира върху солови проекти. Пуска няколко успешни записа и се премества в САЩ.

Там кариерата му продължава да върви нагоре с хитовите песни „Maggie May“ (в списъка „500 песни, които формират рокендрола“), „Forever Young“, „Lost In You“, „Da Ya Think I’m Sexy?“, „Downtown Train“, „Rhythm Of My Heart“, „Motown Song“, както и дуета с Тина Търнър „It Takes Two“ и песента от филма „Тримата мускетари“ – „All For Love“, изпълнена със Стинг и Браян Адамс.

Последният засега албум на Род Стюарт – „Time“, излезе през 2013 г. , след като певецът се пребори с коварния рак и доказа, че има не само талант, но и силата и борбеността, необходими за успеха.

През 1994 г. името на Род Стюарт бе вписано в Залата на славата на рокендрола. Музикантът си има и заслужена звезда на холивудската Алея на славата. Иначе Род си остава верен фен на футбола, дори понякога рита топка на концертите си. Радва се от сърце на моделите си на жп линии, които сам изработва и колекционира. Другата му страст са скъпите коли.  И красивите жени. Стюарт е признат познавач на женската красота. Женен е три пъти и то все за модели.

В момента съпруга №3 е моделът и фотограф Пени Ланкастър-Стюарт. От нея Род има две деца, които се добавят към още шест от предишните бракове и връзки. „Това, което научих от моите деца през годините, е да стана по-добър слушател. Не трябва да скачам и да ги прекъсвам. Трябва да седна и да ги слушам внимателно, което очевидно не съм правил преди“, признава сър Род.

За да отбележим рождения ден на сър Род, ви предлагаме откъс от книгата му „Род. Автобиография“, която излезе и на български:

„Но нищо друго не успя да ме шашне както албума на Боб Дилън. Пусках го отново и отново на семейния радиограмофон, на чиято скала бяха написани, но никога не успяваше да ги намери, екзотични станции като Москва и Кабул. Но в този случай, за младите ми уши, докато плочата се въртеше в дървения саркофаг, нещо в тембъра на гласа и мистериозността на текста наистина ми се струваше, че идва някъде отдалеч. На мен ми звучеше точно като Америка.

Това обобщаваше всичко, което си представях, че е Америка. Дилън пееше „Talkin’ New York“ и на мен ми се искаше да избягам там. Без да разстройвам родите­лите си – аз ги обичах – но просто да вкуся от този свят на възможно­сти, превъплътен в музиката, необятността и откритостта на Америка. Този албум не само разшири хоризонта ми: той го приближи. Оттогава нито един албум не ми е въздействал по този начин.“

„И така, с глава, изпълнена с Дилън, и сърце, натъпкано с неясна тийнейджърска бунтовност, аз навлизах в една силно стилизирана битническа фаза. Най-важният ход? Пускане на много дълга коса. През всичките тези години след това беше трудно да се обясни на хората колко шокиращо беше да имаш дълга коса във Великобритания през 1962 г. В една държава, която все още беше обединена и непроменлива, това приличаше на поругаване на всички социални ценности, акт на почти гротесков бунт, дълбока обида на всичко, ко­ето беше правилно и благоприлично.

Когато работех във фирмата за дървени рамки, трима или четирима от мъжете имаха доста дълги коси, до раменете, а когато вървях по улицата с тях, шумотевицата, която предизвикваха, караше кожата ми да настръхне. Хората буквално им заставаха на пътя. В тези мъже нямаше нищо заплашително или агресивно; просто косата им беше дълга. Но дългата коса бе достатъчна. И аз оставих косата си да порасне. Изглеждаше ми като нещо напредничаво. Мислех, че дългата коса изглежда страхотно, и смятах, че реакциите към нея бяха нещо още по-страхотно…“

Люсиена Крумова

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Пътят е самият живот

Години наред търсих Бог, взирайки се в небето - мечтаех да раста духовно и да се сливам още повече с Божественото, имаше моменти, в...

Стана ясна причината за тайната визита на Джон Малкович в София

Днес приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и...

Алберт Айнщайн: Не вярвам на думичката „ние“!

Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия, на 14 март 1879 година. На 15-годишна възраст напуска училище, тъй като не харесва дисциплината и зубраческата...

В Ню Йорк 353 балерини танцуваха за световен рекорд (видео)

Стотици млади балерини с бели пачки и прибрани коси се събраха в сряда в нюйоркския хотел "Плаза", за да подобрят световния рекорд за едновременно...

Марсел Паньол: Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа какъв си

Той е първият представител на Седмото изкуство, който през 1946 г. е приет за член на Френската академия. На българският читател е известен преди всичко...