Бенджамин Франклин: Бъди честен и ще бъдеш щастлив!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В живота той всичко постига сам, като от низините на обществото стига до върховете на науката и държавните дела. Бенджамин Франклин се ражда на днешния ден, 17 януари, през 1706 година в Бостън, Масачузетс. В семейството, освен него, има още 16 деца. Започва да ходи на училище, но когато е на 10 години се налага да прекъсне и да се залови на работа. Работи едновременно в печатница и работилници за направа на свещи.

През 1727 година отваря собствена печатница и започва да издава “Пенсилвания газет” и “Алманах на бедния Ричард”. Самостоятелно научава немски и френски, а също и латински, за да може да чете трудовете на алхимици от средновековието.

Започва да се занимава с проблемите на електричеството. Усърдието, с което провежда експериментите си, водят до няколко изобретения, които ползваме и днес. Франклин въвежда в употреба означаването “+” и “-“ на електрически заредени състояния, предлага конструкцията на гръмоотвода и доказва електрическата природа на мълниите. За пръв път той използва електрическа искра за взривяването на барут.

През 1784 година изобретява бифокалните очила, а получава и патент за конструкцията на люлеещия се стол. И това са само малка част от изобретенията му. Първото си изобретение прави на 12 години – представлява нещо като плавници, но се слагат на ръцете, а не на краката. Може би това подтиква съвременните световни организации да обявят рождения ден на Франклин и за международен ден на детските изобретения или на децата – изобретатели.

Бенджамин Франклин отваря първата в САЩ публична библиотека, основава Американското философско общество и Университета в Пенсилвания. Негова е и идеята за въвеждането на лятното часово време. Заслугите му в научните среди са признати по цял свят. Много академии го избират за свой почетен член.

Бенджамин Франклин е известен и с дипломатическата си работа в Лондон (1757–1775) и Париж (1776-1785), където оказва решаваща роля за утвърждаване на САЩ в световната политика. С неговото лично съдействие и участие се стига до сключването на Американо-френския съюзнически договор през 1778 година и до Версайския мирен договор от 1783 година, с който Британия признава независимостта на САЩ.

През 1785 година Франклин заема поста на президент на Законодателното събрание на щата Пенсилвания. Две години по-късно става един от основните съставители на американската Конституция.

Слави се и като човек, дал на света много от най-известните афоризми – „Времето е пари” и “Не оставяй днешната работа за утре” са негови. Обича да казва, че “ако искаш да имаш здрав сън, най-добре да вземаш в леглото си чистата съвест”.

Доживява до дълбоки старини. Умира на 17 април 1790 година във Филаделфия.

 

Представяме ви избрани цитати на Бенджамин Франклин, посветени на парите, богатството и щастието:

“Ако човек изпразни кесията си в главата си, никой няма да може да му отнеме парите. Инвестицията в знания винаги е с най-добра лихва.”

“Има трима верни приятели: старата съпруга, старото куче и готовите пари.”

“Чувството на удовлетворение прави бедните хора богати; чувството на неудовлетворение прави богатите хора бедни.”

“Богатството не е на този, който го има, а на този, който му се наслaждава.”

“Онзи, който плаща преди работата да бъде свършена, получава работа за едно пени вместо за две.”

„Бог лекува, а докторът прибира парите.“

“Пътят към богатството се определя само  от две думи – усърдие и пестеливост.”

“Онзи, който купува, трябва да има сто очи, а на онзи, който продава – и едно му е достатъчно.”

“Бъди усърден в професията си, и ще научиш много. Бъди трудолюбив и пестелив, и ще бъдеш богат. Бъди умерен и въздържан, и ще бъдеш здрав. Бъди честен, и ще бъдеш щастлив.”

“Взимай каквото можеш и задръж каквото си взел. Това е философският камък, който ще обърне оловото в злато.”

“Ползването на парите е единственото предимство на това да имаш пари.”

“Нищо, освен парите, не е по-сладко от меда.”

“Поддържай работилницата си и тя ще поддържа теб.”

“Плащай каквото дължиш и ще знаеш какво притежаваш.”

“Онзи, който чака богатството, никога не е сигурен за обяда си.”

“Онзи, който умножава богатствата си, умножава и грижите си.”

„Гневът никога не е без причина, но рядко е следствие на добра причина.“

„Този, който разпалва спорове, които не го касаят, няма право да се оплаква, ако искриците полетят към неговото лице.“

„Ранното лягане и ранното ставане прави човека здрав, богат и мъдър.“

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...

Моралът е проблем за цялата държава: 4 години без Милен Цветков

"Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да не е болезнена. Въпреки че,...