Сряда, 01 Декември 2021 | В лице

Новината съобщиха колегите ѝ от трупата на Младежкия театър

Напусна ни актрисата Надя Савова. Ще я помним с нейните десетки роли в театъра, както и от епизодите на "Етажна собственост". Участвала е и във филмите "Още нещо за лѝбовта", "Милионерът", "Като белязани атоми" и "Лъжовни истории".  По повод кончината ѝ нейните колеги пуснаха специално изявление във фейсбук:

„Уважаеми зрители и приятели на Младежки театър "Николай Бинев",

С огромно прискърбие и тъга се налага да ви съобщим, че любимата актриса на поколения българи и дългогодишна обичана частица от голямото семейство на Младежки театър "Николай Бинев" Надя Савова е напуснала този свят.

Бихме желали да изразим най-искрените си и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Надя Савова, която прекара десетилетия от своя живот като част от трупата на Младежки театър "Николай Бинев".

Надя Савова дебютира на сцената на Младежки театър през 1965 г. в спектакъла „Дон Жуан“ (комедия от Самуил Альошин, постановка – Вили Цанков), чиято премиера е на 5-и януари 1965 г. След тази първа нейна поява на сцената на Младежки театър за Надя Савова ще последват над 25 години игра на същата тази сцена! В течение на годините тя ще бъде част от близо 50 постановки – както за възрастни, така и за деца! Някои от най-забележителните са: „Вълшебното перо“ (от Лъчезар Станчев, постановка – Асен Траянов), за която на 22.5.1966 г. Надя Савова получава III-а награда за актьорско майсторство на „I-ия преглед на детската пиеса и театър“ в София; „Спасителят в ръжта“, постановка – Людмил Стайков; „Страната „Прави каквото щеш“ от Рада Москова, постановка – Лиляна Тодорова; „Снежната кралица“, постановка – Лиляна Тодорова; „Кухнята“, постановка – Николай Люцканов; „Пинокио“, постановка Андрей Аврамов, играно цели 242 пъти; „Архангелите не играят флипер“, постановка – Андрей Аврамов; „Параграф 22“, постановка – Андрей Аврамов; „Женитба“, постановка – Стоян Камбарев, и много, много други!

Надя Савова беше известна и с множество роли във филми и сериали, както на екрана, така и зад него, озвучавайки много любими на българската публика персонажи, позволявайки ни да се докоснем до тях на родния си език.

Надя Савова ще бъде вечна част от голямото и обичащо семейство на Младежки театър.

Целият екип на Младежки театър "Николай Бинев" изказва най-искрените си съболезнования.

Сбогом, Надя!“

Актрисата споделя:

„Аз съм живяла през три епохи. Царство България - помня бомбардировките, войната, след това купонни системи, социализъм. Чакахме да настъпи комунизмът и светлото бъдеще, но така и недочаках. Сега и преходът. Моят живот е много дълъг".

„Спомням си за една мисъл, която ми се е втълпила в главата преди много години: „Театърът е място, където тълпата се превръща в нация". Прекрасна мисъл. Като се размислих из онези дни, понеже в Младежкия театър много играех в Детския отдел, защото бях мъничка, слабичка, пеех, танцувах. Моите колеги бягаха от детския отдел, но аз много исках да играя, защото като усещаш погледите на дечицата, които те гледат и попиват всичко... В театъра децата се превръщат в човеци. Те възприемат кое е добро, кое е лошо. Сега не ми се иска просто да говоря за театър".

Поклон!

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017