Четвъртък, 03 Юни 2021 | В лице

Още провокативни цитати от „непослушния“ поет

Алън Гинсбърг се ражда в семейството на лиричен поет и майка с марксистки убеждения на днешната дата, 3 юни, през 1926 година в Нюарк, Ню Джърси. Учи в престижния Колумбийски университет, но скоро тръгва по „лошия път”, събирайки се с непослушни момчета като Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Пътува много, лежи в затвора и психиатрията, а след напускането на ученето влиза в групата на крадците и наркоманите от Таймс скуеър.Той дори става прототип на един от героите в „По пътя”, а на Нийл Кесади пък посвещава редица свои поеми. „Джазовата спонтанност” е основният поетичен принцип на Гинсбърг. Понякога изпълнява произведенията си със собствен съпровод на странни музикални инструменти или заедно с други „икони” като Боб Дилън и Пол Маккартни. За „неморалното” съдържание на книгите си американецът е даден под съд, но процесът само подсилва славата му и го превръща в символ на хипи културата и политическа фигура. Гинсбърг става и икона на движението за гей свобода, а до края на живота си преподава в будисткия институт „Наропа”. В крайна сметка от символ на контракултурата поетът се превръща в част от официалната американска култура. Писателят умира на 5 април 1997 година в Ню Йорк.

Припомняме си цитати от Алън Гинсбърг:

„Следвай вътрешния си лунен лъч. Не крий лудостта.”

„Поезията е едно от местата, в което хората могат да споделят естествените си човешки помисли. Отдушник за споделяне на тайни.”

„Който контролира медиите, имиджите, контролира културата.”

„Поетите са прокълнати, но виждат с очите на ангелите.”

„Единственото нещо, което може да спаси света, е овладяване на съзнанието на думите. Точно това прави поезията.”

„Мисля, че когато се срещнах с Керуак и Бъроуз, когато бях на 17, осъзнах, че говоря с празна глава. Не разсъждавах със собствените си мисли.”

„Видях най-добрите умове на своето поколение унищожени от лудостта, голи и гладуващи.”

„Америка, дадох ти всичко, а сега съм нищо.”

„Моят опит показва, че определен гений сред студентите се проявява най-добре в леглото.”

„Фактът, за който трябва да се хванем като за спасителен пояс, е че е възможно да си добър и почтен човек, а в същото време напълно жив.”

„За щастие, изкуството е колективно усилие – на малка избрана общност, която живее в спиритуален свят, опитвайки се да интерпретира войните на самотата и плътта.”

„Аз искам хората да се покланят, когато ме видят, да казват, че съм благословен с дара на поезията и че съм свидетел на присъствието на Всевишния.”

„Няма истина. Само различни гледни точки.”

„Нашите глави са обли, затова мисълта може да сменя посоката си.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017