Петък, 25 Юни 2021 | В лице

Избрани цитати на писателя, роден на днешната дата преди 118 години 

Думата „оруелски“ днес е универсален синоним за всичко, което е репресивно или тоталитарно, а историята на Уинстън Смит, обикновен човек от онези времена, продължава да вълнува читатели, чиито страхове за бъдещето са много по-различни от ония на английския писател от средата на 1940-те. 

Ерик Артър Блеър е британски писател, публицист, журналист и критик, който твори под псевдонима Джордж Оруел. Той е талантлив и опитен романист, един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век. Оруел е е индивидуалист и политически идеалист, чийто творби са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма и вяра в демократичния социализъм. Придобива известност с антисъветската си политическа сатира "Фермата на животните" и романа си "1984". 

Джордж Оруел е роден на 25 юни 1903 година в индийския град Мотихари, Бенгалия. Той е второто дете в семейството. Баща му е бил британски колониален офицер, а майка му - дъщеря на търговец на чай от Бирма. През 1904 година Оруел заедно с майка си и сестра си се премества в Англия, където впоследствие учи и завършва "Итънския колеж". В периода 1922-1927 година работи в колониалната полиция в Бирма, като този етап от живота си по-късно описва в автобиографичния си роман "Дни в Бирма" (1936 г.). През 1927 година той се връща вкъщи, решава да подаде оставка и започва да се занимава с писане. 

Впечатленията, натрупани по време на престоя в Испания, не напускат автора през целия му живот. В последния си предвоенен роман "Още въздух" (1940 г.) той отразява размиването на ценностите и нормите в съвременния свят. По време на Втората световна война Оруел работи като коментатор в "BBC" и води предавания, засягащи политически и културни теми. Към края на войната той написва прословутия си роман "Фермата на животните" (1945 г.), който изобразява предателството на революцията и разпадането на породените от нея надежди. През 1949 година е публикувана последната му книга - романът "1984". Той представлява антиутопия, в която Оруел с присъщия си гняв обрисува тоталитарното общество и показва, че унищожението на езика е неразделна част от тиранията. Това е една история, която си остава завинаги свежа и съвременна, а нейните понятия "големият брат", "двусмисъл" и "новоговор", днес са части от ежедневната реч. Романът е преведен на повече от 65 езика, от него са продадени милиони копия в цял свят, което отрежда на Джордж Оурел уникално място в световната литература. 

През 1949 година, четири години след смъртта на първата си жена, Оруел се жени за Соня Брануел, която работи като помощник-редактор в списание "Хоризонт". За жалост този брак продължава само 3 месеца. Писателят умира от туберкулоза в "Лондонската Университетска болница" на 21 януари 1950 година. 

Резултат с изображение за Eric Arthur Blair

Представяме ви избрани цитати от „1984“ и „Фермата на животните“ от Джордж Оруел: 

„Нищо не ти принадлежи, освен няколкото кубически сантиметра в черепа.” 

„Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.” 

„Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги.” 

„Здравият разум не се поддава на статистика.” 

„Тайната на управлението е в съчетаването на вярата в собствената непогрешимост със способността да се извлича поука от минали грешки.” 

„Ако чувстваш, че си струва да запазиш човешкото в себе си, дори това да ти носи беда, значи си победил.” 

„Ние не унищожаваме враговете си. Ние ги променяме.” 

„Знаем, че никой не търси власт с намерението да я отстъпи.” 

„Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.” 

„Докато не се осъзнаят, никога няма да се бунтуват.” 

„В общи линии, колкото по-добро е разбирането, толкова по-голяма е заблудата, колкото по-интелигентен, толкова по-малко нормален.” 

„Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.” 

„Тази работа беше доброволна, но всяко животно, което не я вършеше, щеше да получи дажба, намалена на половина.” 

„Нека си го кажем: животите ни са мизерни, трудни и кратки.” 

„Животните гледаха от прасе към човек и след това обратно, но не можеха да намерят разлика.” 

„Човекът е единственото същество, което консумира без да произвежда.” 

„Във време на измама казването на истината е революционно действие.” 

„Понякога първото задължение на интелигентните хора е да потвърдят очевидното.” 

„Хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта.”

ARTday.bg

 

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017