Понеделник, 09 Октомври 2017 | Книги

За и от известната поетеса и драматург, родена на днешния ден преди 81 години

Малцина може би ще реагират веднага при споменаването на името Агне́шка Оше́цка. Но когато добавим „Апетит за череши”, вероятно ще видим усмивки. Именно Ошецка е една от авторите на нашумелия спектакъл, който е в афиша на Театър „София” (музиката е композирана от Мачей Малецки). А ако отидем още по-назад във времето, ще открием, че поетесата е написала текстовете за повече от 2000 песни, много от които отдавна са признати за поп класики. По-възрастното поколение със сигурност помни „Бягай, мое сърце”, изпълнявана от популярната навремето група „Червените китари” – песен, която се пее и до днес в нови аранжименти от млади изпълнители в Полша.

Приживе Ошецка се шегува, че връзката й с песента трябвало да бъде студентски роман, но се превърнала в съпружески брак за цял живот – плод на тази любов са стиховете за песни, издадени в сборниците „Жива реклама”, „Пеещи писма”, „Изкустен мед”, „Сантименти” и др.


Симона Халачева и Юлиян Рачков в сцена от спектакъла "Апетит за череши" от Агнешка Ошецка, Театър "София"

Агнешка Ошецка е родена преди 81 години - на 9 октомври 1936 г. във Варшава. Завършва журналистика във Варшавския университет, а след това и Висшето филмово и театрално училище в Лодз. Една от най-известните и ексцентрични полски поетеси на ХХ век е и журналист, есеист и драматург, а личният й живот е бурен, с многобройни връзки и раздели. Ето какво пише за нея Антоанета Попова, един от преводачите на Ошецка на български език:

„Агнешка Ошецка беше красива, стройна жена, можеше да мълчи мило и тъжно, малко притеснено, без най-малка следичка от някакво подобие на надменност, като излъчваше странен респект при това, по причина на някаква органична сериозност. А в стиховете си – повечето от тях – превърнати в песни и станали едни от абсолютните хитове на Полша – тя е кабаретна. Несериозна, дотолкова несериозна, че от лекотата й тежи, и от ласкавото докосване до публиката – боли. Закачлива, смешна, тъжна, дори трагична в ефирната си недоизказаност. Малословна и многопаузна. Тя е актриса в словото, тя играе чувството, не го изрича. Играе го с отдадеността на цялото си същество. Това е нейната тайна.”

Поляците пък твърдят, че когато слушаш песните на Ошецка, можеш да останеш с усещането, че наистина е успявала да обича. Макар често измамно за самата нея. Защото цял живот се измъчва от избора "съпруга или любовница". Изпитва нужда от свобода и вечно я търси. Кара мъжете да се влюбват в нея, а после ги зарязва. Никога обаче не зарязва писането. Отива си от рак на 7 март 1997 г., оставяйки огромно наследство от поезия и проза.

Създадената фондация на нейно име подготвя 14 тома с песенното творчество на Ошецка. А тази пролет за пръв път бял свят в родината й вижда непубликуваният досега автобиографичен роман „Neponset”, който Ошецка пише в края на 70-те  и началото на 80-години на ХХ век.

Агнешка Ошецка – апетит за любов и… череши (ВИДЕО)

Представяме ви две стихотворения на Ошецка:

* * *

Случва се – любовта умира млада
през май, в самото начало,
случва се – любовта умира млада
и я погребват във бяло,
случва се – любовта умира млада
и никой почти не плаче,
случва се – любовта умира млада,
а можеше... другояче.

***

Кратък миг в хотелски коридор.
Някъде на плажа – сплетени ръце, в очите блясък.
Писъмце, изпратено набързо,
Снежна маргаритка, надежда.
Твърде малко е това, мое сърце, за да живея.
Бягай, съмва вече,
Защото после ще е срамно.
И студа по устните ти
никой няма да прости.
Дъждовни вторници ще дойдат след неделите.
Капчица тъга, за която виновен ще си ти.
Не е вярно, че така е трябвало да стане.
Че си струва в празнотата да вървиш.
Твърде малко е това, мое сърце, за да живея.
Бягай, съмва вече.
Защото после ще е срамно.
И студа по устните ти
никой няма да прости.
Бягства внезапни и срамни, не забавни.
Нищо не знаещо, но измамено кученце или мече.
Тъжно букетче цветя.
И нова илюзия, нова идея.
Твърде малко е това, мое сърце, за да живея.
Бягай, съмва вече.
Защото после ще е срамно.
И студа по устните ти,
липсата на думи
никой няма да прости.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017