Сряда, 24 Февруари 2021 | Книги

На 24 февруари 1786 г. живота приветства по-малкият от двамата братя - Вилхелм

Вилхелм Грим, по-малкият от може би най-известните братя на света, е роден 24 февруари 1786 г. в Ханау, Германия. Имал седем братя и една сестра. След смъртта на баща си и на трима от братята си, Якоб и Вилхелм се местят да живеят в Касел, за да завършат средното си образование. През целия си живот двамата братя са толкова силно свързани, винаги са живеeли заедно и не са са се делили в нищо, че всичко тяхно е разглеждано като обща собственост. Дори и след женитбата на Вилхелм с Доротея Уайлд през 1825 г. А след кончината на по-малкия брат през 1859 г. Якоб продължава да живее в дома му заедно с вдовицата и децата на брат си.


Вилхелм Грим

Така „неразделно” е и тяхното творчество, което те оставят в наследство на човечеството. 1812 г. е рождената дата на първия том от техните „Детски и домашни приказки”, съдържащ 86 истории. Шестнадесетте авторски екземпляра от книгата с бележки и коментари са обявени от ЮНЕСКО за част от документалното наследство на човечеството. Нито една от другите книги на братята не може дори приблизително да се сравни по популярност с техните приказки - нито сборникът с немски предания, нито тълковния речник на немския език в 16 тома. „Бременските музиканти”, „Вълкът и седемте козлета”, „Храбрият шивач”, „Малечко-Палечко” са само част от названията, които са известни на всяко дете по света.

И това не е изненадващо - нито една от публикуваните на немски език книги не е превеждана толкова често на други езици - повече от 160! И нито една не е достигала толкова високи тиражи в най-различни страни. Когато в Германия пристига първата търговска делегация от Япония, още в началото на отношенията на източната държава с Европа, японските дипломати и банкери поискали непременно да бъде включена в тяхната програма среща с Якоб и Вилхелм.

Приказките, обработени от братята, са имали не само фенове. През 1837 г. Якоб и Вилхелм, защитавайки се от критиците, написват в своя статия, че не възнамеряват да правят разбор на качествата на своите приказки, за да ги защитават. "Самият факт на съществуването им е достатъчно доказателство за тяхната ценност", подчертават те. А критиците, като романтикът Брентано, отбелязват, че приказките са прекалено груби и се нуждаят от литературна обработка. Има и още един вид критици - те пък неуморно търсят откъде са преписани историите и ги обвиняват в плагиатство. Но Вилхелм и Якоб никога не са криели, че не са съчинили историите, а само са ги записали и обработили. Някои от приказките имат не само устни, но и литературни източници. Така например "Храбрият шивач" за първи път се появява при Мартина Монтанус още в средата на 16-ти век, а Рапунцел с нейните дълги руси коси е героиня на един от романите на Фридрих Шулц, излязъл през 1790 г. Но и двамата автори отдавна са забравени, а героите на братя Грим са безсмъртни. Безсмъртни ги прави техният неповторим експресивен език, в съчетание с реалистичните детайли, които са характерни за стила им.

Между другото, за първото издание на своите приказки Якоб и Вилхелм не получават и грош - те се отказали от хонорара, за да може книгата, от която никой не очаквал търговски успех, изобщо да може да излезе. Заслугата за това е на издателя Арним, който убеждава своите приятели, че ценността на събраните от тях съчинения е много по-голяма от сумата, която биха могли да спечелят. Както можем да потвърдим днес, той се оказал абсолютно прав.

Свързано изображение

Ето някои от най-вълнуващите приказни цитати на братя Грим:

„Колко често, когато всичко е наред, започваме да копнеем за нещо ново!"
„Аз съм Смъртта и пред мен всички са равни.“
„Кожа, бяла като сняг, устни, червени като кръв и коса, черна като абанос.“
„Любовта е като смъртта. Винаги ни достига, но при всеки е по уникален начин, по различно време. Понякога може да бъде избегната, но никога излъгана или забравена.“
„Истинският поет е щастлив навсякъде, стига да му бъде позволено да гледа листата и тревата, изгрева и залеза.“
Така е с гордите и глупави хора – мислят, че са нещо повече от другите и не искат да приемат съвети.“
„Този, който казва „А", трябва да каже и „Б". Съгласил ли си се на нещо веднъж, се съгласяваш и втори път.“
„Този, който не се страхува от дявола, може да спечели целя свят.“
„Добрият Бог създаде всички животни и вълка, за да бъде неговото вярно куче.“

Мануела Георгиева

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017