Вторник, 09 Февруари 2021 | Книги

Шедьоврите на световната любовна лирика са подходящо издание за това

"Преди 16 години за пръв път бе популяризирана идеята да се подарява книга, а не балони и надуваеми сърца за 14. 02., Деня на влюбените. Красивото издание на изд. „Персей“, с твърди корици и цветни илюстрации, „Обичам те“ - антология на световната любовна лирика, неочаквано стана голям хит, като се предлагаше не само в книжарниците, но и в магазини за цветя, аксесоари и др. „Реших да събера в едно изящно томче стиховете и авторите, които харесвам. Беше доста скъпо като производство луксозно издание, особено за начинаещ издател. Но тиражът свърши за една седмица и книгата стана най-продаваната в страната - изненада за всички, включително и за мен, че поезия може да оглави класациите за най-продавани книги. Така от 14.02.2005 г. всяка година в навечерието на Св. Валентин се появяваше подобно издание - "Да те жадувам", "Светът е за двама", "Ти си любовта", "Само за теб", "Болката отляво", "Не бой се и ела", "И сенките ни тихо ще се слеят", "Ако ти си отидеш за миг", "Аз искам да те помня все така", "До моето първо либе"... Всички те влязоха в хиляди български домове. Тази година заради различната ситуация реших да няма нова книга, защото в миналогодишната има още потенциал - става дума за томчето с най-хубавите стихове на автор, който много обичам, а написаното от него достига с лекота до всеки човек, защото е истинско и всяка дума тежи на мястото си. Книгата е "Обичай ме бавно", а авторът - Добромир Банев. Не го пропускайте, защото стиховете му ще останат - в сърцата ви и в паметта на бъдещите поколения, сигурен съм“ – сподели в социалните мрежи Пламен Тотев, издател, съставител и двигател на идеята да се подарява книга за Деня на влюбените.

Няма налично описание.

За тези 16 години израсна и ново поколение, което вероятно не се е докоснало до шедьоврите на световната любовна лирика или пък досега не е имало такъв вдъхновяващ досег с поезията. Който е пропуснал, може да си вземе второто издание на "Обичам те", което сега се предлага от https://knigizavsichki.com/ с 30 % отстъпка и подарък CD с песни на обичани български изпълнители. В книгата са включени 114 стихотворения на 83-ма поети от античността до днес: Сафо, Омар Хайям, Микеланджело, Вийон, Шекспир, Бърнс, Пушкин, Емили Дикинсън и др.

В антологията са обособени 5 дяла, проследяващи зараждането, развитието и възможните финали на любовното чувство. Дяловете са: “Стрелите на любовта”, “Жажда”, “Демоните на страстта”, “Без теб” и “Завинаги заедно”. Има и съвсем кратки бележки за авторите – адресирани са към ония, които тепърва ще се докоснат до тези поети. В книгата са включени репродукции на творби на знаменити художници като Леонардо, Рафаело, Микеланджело, Сандро Ботичели, Тинторето, Реноар, Матис и др.

Резултат с изображение за „“

Ето едно от стихотворенията в книгата:

АЛЕКСАНДЪР СЕРГЕЕВИЧ ПУШКИН
1799 – 1837

Баща на новата руска литература. Стихотворението е посветено на необикновено красивата Анна Петровна Керн. За пръв път двайсетгодишният Пушкин я вижда през 1819 г. на един бал в Петербург. Шест години по-късно я среща отново и тогава създава това стихотворение.

На А. П. Керн

Аз помня чудното видение:
как ти пред мене прелетя,
като прекрасно мигновение,
като пречиста красота.

В скръбта на порив безнадежден,
в шума на светски суети,
звучеше в мен гласът ти нежен,
бленувах милите черти.

Летяха дни... Вихър метежен
разпръсна прежните мечти,
забравих аз гласа ти нежен,
твойте божествени черти.

И в мойто мрачно заточение
течаха скучно час след час,
без божество, без вдъхновение,
без сълзи, без живот, без страст.

Душата трепна от вълнение
и ти при мен пак долетя,
като бленувано видение,
като пречиста красота.

Сърцето бие в упоение
и, възроден, усещам аз
и божество, и вдъхновение,
и сълзи, и живот, и страст.

Превод Петър Велчев

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017