Четвъртък, 02 Септември 2021 | Книги

Книгата има 21 издания в Северна Македония

„Марта“ от македонския писател Горян Петревски (издание на „Изида“, превод Мариян Петров) има изключителен успех сред няколко поколения млади читатели в Република Северна Македония и от години е част от учебната програма в училищата. Това е неувяхващ роман за първата любов, за сблъсъка на непорочността и доверието с измамата и манипулацията, за събирането на опит по най-драматичния и болезнен начин. Но това е и книга, която утвърждава доброто и красивото, истинското и чистото.

Авторът - Горян Петревски (роден на 14 юли 1951), е най-четеният македонски писател в този жанр. Автор е на 18 книги – най-вече романи, като най-популярните са „Марта“, „Сама“, „Същите очи“, а „Вечният вятър“ и „Рано дойде любовта“ са обявявани за най-четените книги на годината от Народната библиотека в Скопие. Горян Петревски е спечелил и престижни награди, сред които „Ванчо Николески“ на Дружеството на македонските писатели.

Главната героиня на неговия най-популярен роман е Марта, най-красивото момиче в училището. Тя е дете, родено без брак, но от любов. Заради гордостта си майка й не е казала на баща й, че чака дете, когато пътищата им са се разделили. Затова Марта е израснала само с майка си, без да познава баща си, който не подозира за съществуването й. Тайната й мечта е да научи кой е той и да се запознае с него.

Най-добрият й приятел е нейният скромен, талантлив и мил съученик Борко, който е силно привързан към нея, като тази привързаност прераства в много по-силно чувство. В продължение на седем години той винаги е бил до нея. Сега има идея и как може тя да открие баща си. Тъй като Марта е разбрала от майка си, че баща й е заминал за Швейцария, а вуйчото на Борко работи там, момчето научава за организация, която може да помогне за издирването му. И не след дълго пристига писмо с адреса на баща й в Цюрих. Марта написва вълнуващо писмо и го изпраща.

Момичето става обект на внимание на доста по-големия Витан, наричан Витяза, който с приятелите си мотористи постоянно оглася квартала с рева на мотора си и привлича вниманието на всички момичета. В него Марта вижда баща си, защото майка й разказва, че той също е имал мотор като младеж.

По Витяза въздиша Емилия, съученичката на Марта. Витяза обаче харесва Марта. Има и план как да я спечели, като инсценира с приятелите си нападение над нея, от което той я „спасява“ и така печели доверието й.

Накрая се стига до драматичен сблъсък на главните герои, при който всички маски падат, а животът на Марта се оказва в опасност.

Македонският писател Горян Петревски пристига в България, за да представи романа си „Марта“ на Алея на книгата в София на 10 септември от 19 ч. в Литературния кът.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017