Четвъртък, 09 Март 2023 | Книги

Премиерата на „Белите ми нощи“ ще бъде на 15 март в Националната библиотека

Заповядайте на премиерата на новата книга на Маргарита Петкова „Белите ми нощи“ (Издателска къща „Персей“), с която тя чертае нови пътища за българската поезия.

„Белите ми нощи ме сполетяха внезапно. И сами започнаха да се пишат. При мен всички стихове така идват – самостоятелно, без да ме питат, без да мога да ги управлявам и без да искам да им държа юздите. Затова са верлибри, свободни стихове, които едва успявах да догонвам, когато успявах. Никога не съм държала сметка на стихотворенията си защо са такива – в момента, в който изписваш думите, те вече престават да са твои, живеят си своя живот. И тъй като са свободни, си избраха да прескачат пунктуацията, да не се препъват в точки и запетайки. Интелигентният читател не трябва да бъде ограничаван от автора във възприятията си – нека всеки си слага препинателните знаци според вътрешния си ритъм, придиханията и задъхванията. Според собствените си усещания. Така, мисля, е честно. Както казва Томас Хигинсън, „Когато една мисъл ти взима дъха, изискванията за граматика са несъстоятелни“. Та няма лошо да си глътнете граматиката в някоя бяла нощ, напротив, напротив…“, анонсира книгата самата Маргарита Петкова. Споделя, че любовта в тази книга е изнемогваща от самата себе си, такава, на каквато всеки е способен, когато му се случи.

Няма налично описание.

Премиерата ще се състои на 15 март от 18.30 часа в Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. Всеки е добре дошъл, входът е свободен. Доброто настроение е гарантирано, защото освен опияняващите любовни стихове на Маргарита, любовта ще придобие и рубинен цвят с виното на Tipchenitza Winery.

Няма налично описание.

ARTDAY.BG

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017