Сряда, 06 Септември 2017 | Музика

Именитият тенор си отиде на днешния ден точно преди 10 години

6 септември 2007 г. може би беше най-тъжният ден за съвременната опера. След тежка битка за живот Лучано Павароти си отиде и накара милиони хора по света да страдат. Беше на 72, а талантът му и любовта на меломаните от цял свят имаха космически измерения.

Мъжът с огромно тяло, с още по-огромен глас, с очи и усмивка на дете не само стигна най-високите върхове на музиката, а и направи това, за което трябва да му благодарят поколения наред – върна на оперното изкуство популярността. Обвиняваха го, че пее по стадиони, но за него (и за съмишлениците му от „Тримата тенори” Пласидо Доминго и Хосе Карерас) мястото нямаше значение – важни бяха музиката и професионализмът. С тях увличаше музиканти от различни стилове и превръщаше концертите „Павароти и приятели” в празник.

Навсякъде го посрещаха като суперзвезда, защото освен преданост към музиката, излъчваше жизнерадост, магнетизъм и топлота. Ариите му се лееха толкова леко, сякаш пееше детски песни, а той изпълняваше най-трудния теноров репертоар.

Празник беше и всеки негов спектакъл на световните оперни сцени. Всички разказват какъв изключителен партньор е бил Павароти. Включително за сопраното Райна Кабаиванска. Затова не друг, а именно българската маестра откри с „Аве, Мария” траурната церемония в памет на „любимия Лучано” в края на лятото на 2007-а в Модена, Италия.

Павароти, който продължава да кара всеки да настръхва от неговото „Vinchero” („Ще победя” – финалът от прочутата ария от операта „Турандот” на Пучини) наистина е победител. Девет години след смъртта му неговото изпълнение на „Nessun Dorma” е сред най-гледаните и най-слушаните в интернет (виж приложения видеоклип).

Резултат с изображение за pavarotti

В деня на неговата кончина си спомняме за Лучано Павароти с откъси от негови откровени интервюта:

„Не ти е нужен мозък, за да слушаш музика.”

„Питат ме защо пея. Пея, защото не мога да не го правя.”

„Баща ми също пееше. И той имаше вълшебен глас, сто пъти по-добър от моя. Но се е страхувал от кариерата на певец. Същото мога да кажа и за моя фризьор, и за съседа пекар – те също имаха прекрасни гласове. Ако нямаш железни нерви, никога няма да станеш певец.”

„Преди време когато вкъщи звъннеше телефонът и аз вдигнех слушалката, обикновено ме питаха: „Извинете, съпругът ви вкъщи ли е?”

„Бих казал, че операта прилича на конна езда с препятствия. Дистанцията е еднаква за всички, но винаги има един, който ще я преодолее пръв.”

„Постигнах в живота си всичко, за което можех само да мечтая, и дори повече.”

„Вижте, звезда не се става за една нощ или седмица. За това е нужно цяло десетилетие, а понякога и две.”

„Изпитвам огромно удоволствие от живота и вероятно заради това привличам хората.”

„Аз съм мажорен тип човек. Минорното винаги го държа встрани от мен. За мен животът винаги е наполовина пълен, а не наполовина празен.”

 „Отслабвам заради изкуството.”

„Запомнете: именно смъртта прави една опера незабравимо произведение.”

 „Ако зависеше от мен, щях да разреша жените да управляват света.”

„Пътят към сцената е като път към устата на вълка.”

„Честно казано, първоначално живеех с мисълта, че ще се пенсионирам на 60 години. Мислех си: „Нима бих могъл да пея след това? Как ще изглеждам на сцената, ако докато пея, от мен започне да се сипе пясък?” Но сега получавам наслада от концерта, гласът ми е постарому силен, хората все така искат да ме виждат.”

„Огромно удовлетворение ми донесе едно писмо, в което пишеше: „Благодаря, Лучано, че ме приближи до великата музика. Никога в живота си не бих влязъл в театъра, ако не бях слушал твой запис или гледал твой спектакъл по телевизията.” Ето, това е резултатът, към който се стремя.”

Заглавна снимка: Портрет на Павароти, Nelson Shanks

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017