Неделя, 24 Септември 2017 | Музика

Събитието е част от програмата на Софийската филхармония и е подкрепено от Образователния център М.П.Т. Тел Авив

Тази вечер от 19 часа в зала „България“ ще можем да се насладим на изпълненията на Пламен Бейков и маестро Антъни Арморе в концерт с творби на Ернест Блох, Густав Малер и Барух Берлинер.

Концертът обединява класически шедьоври и съвременни произведения, които тепътва ще получат своята оценка. Гост на концерта ще бъде д-р Барух Берлинер, композитор на „Генезис“.

Програмата включва:

Ернест Блох - Оркестрова сюита “Поеми на морето“
Густав Малер - „Песни на странстващия калфа“
Барух Берлинер - “Генезис”

Американският диригент с италиански произход АНТЪНИ АРМОРЕ има богат опит с оперни и симфонични оркестри в САЩ, Германия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Англия, Румъния, Босна и Херцеговина, Молдова, България, Полша, Сърбия, Финландия и Китай.

В САЩ е бил музикален директор и диригент на Портландският Камерен оркестър (Орегон). С назначаването му там за директор на Операта създава цикъл „Композитори на Орегон”, представящ най-значимите местни автори. А с Камерната опера на Орегон изпълнява рядко поставяни творби на Хайдн и Моцарт. Той е основател и артистичен директор на музикалният фестивал „Ернест Блох” и на Нюпортския Симфоничен оркестър, който под негово ръководство бързо се прочува в целия регион. По същото време става диригент и нa Колумбийския Симфоничен оркестър (Портланд, Орегон), където се специализира в мащабен симфоничен репертоар.

От 2001 г. Антъни Арморе активно се изявява в Европа, води майсторски класове за диригенти, организира Международния конкурс за оперно дирижиране „Blue Danube”. По покана на Маестро Йон Йанку работи заедно с него в Националната опера на Тимишоара. Бил е заместник директор и диригент на Opera Constanta, по същото време и артистичен съветник и диригент на Filarmonica Marea Neagra. От 2004-а се установява във Виена, дирижира концерти, оперни спектакли, записи, предприема турнета. Той е записал със Словашката симфониета за Disques CDE-GALLO Records в Лозана диск „Завръщания” с творби на американски композитори от Европа - Ернест Блох, Томас Свобода и Клаус Корнел. Неотдавна записва и изпълнява концертно с Филхармония „Яначек” - Острава творби на композитори от Австралия, Холандия, Канада, САЩ и Англия. В България е дирижирал оркестри и оперни спектакли в София, Русе, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Стара Загора.

ПЛАМЕН БЕЙКОВ е завършил оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал при знаменития Борис Христов в Рим. От есента на 2016-а изучава музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц.Виолета Горчева.

Вече десет сезона той е солист на Държавна опера-Русе. Като концертен и кантатно-ораториален изпълнител се е изявявал на най-авторитетните музикални подиуми в Испания и Русия – Auditorio NacionaI – Мадрид, Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu – Барселона, зала „Чайковски”, Международния дом на музиката – Москва и Камерната зала на Московската консерватория „П. И. Чайковски”, Голямата филхармонична зала в Санкт Петербург, а в началото на 2017 и във Филхармоничната зала в Осака , Япония и др.

През 2016 г. на камерната сцена на Държавна опера – Русе Пламен Бейков осъществява своя режисьорски дебют с постановката на операта „Човешкият глас“ от Франсис Пуленк. В началото на следващия  сезон на Русенската опера е и премиерата на втората му постановка – комичната опера-интермецо от Джовани Батиста Перголези „Учителят по музика“. През юни 2017-а е световната премиера на едноактната опера „Пламъци в платната на нощта“ от гръцкия композитор Гиоргос Минас, която Бейков реализира в продукция на Държавна опера– Стара Загора.

Д-р БАРУХ БЕРЛИНЕР е роден в Тел Авив, Израел. Завършва математика в Университета в Цюрих, Швейцария, с докторска степен. Бил е старши актюер в Швейцарската Застрахователна компания в Цюрих и гост лектор в различни университети по света. От 1990-а до 2007 г. работи като старши научен сътрудник и председател на Научния комитет в Застрахователния център Ерхард във Факултета по Мениджмънт на Университета в Тел Авив. Публикува две книги и около сто статии в актюерски проучвания и финанси. Обича да композира и пише поеми.

Композирането на Симфоничната поема „ГЕНЕЗИС“ (СЪТВОРЕНИЕТО НА СВЕТА) за Берлинер е реализацията на една мечта. Да се вплете в музика най-важния и красив текст на оригиналния език - текстът на Библията на староеврейски - е огромна задача и той избира да въведе текста чрез четец, а не хор, за да може най-добре да бъде изразен и разбран.

Симфоничната поема описва в 7 части ключови моменти от създаването и началното развитие на света, от първия ден на Сътворението до Дъгата на Завета.

Творбата е адаптирана за симфоничен оркестър от Евгени Левитас.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017