Неделя, 06 Ноември 2022 | Музика

Избрани цитати от именития композитор

„Виновник“ за създаването на едни от най-красивите балетни постановки - „Лебедово езеро”, „Спящата красавица” и „Лешникотрошачката”, които повече от век не слизат от сцените по целия свят. Многобройните му оперни, симфонични и балетни творби вълнуват поколение след поколение зрители, с тях порастват нови и нови звезди на класическото изкуство. Музиката му не просто вълнува, тя лекува душата.

Пьотър Илич Чайковски се ражда на 7 май през 1840 година във Воткинск, Русия, в дворянско семейство. Баща му е инженер, но с подчертан музикален талант. А майка му знае много песни и първа повлиява за музикалното развитие на малкия и много чувствителен Пьотър.

Семейството се премества в Москва, където бъдещият композитор за първи път чува „Иван Сусанин” от Глинка и е изключително впечатлен. Малко по-късно се запознава и с „Вълшебният стрелец” от Вебер и окончателно се влюбва в операта. На 10 години започва да учи право (цели осем години), но не прекъсва уроците си по пиано. Дори когато се дипломира и е назначен на служба към Министерството на правосъдието, всяка свободна минута отдава на музиката. А през 1860 г., вече в Санкт Петербург, започва първите си музикални курсове при проф. Заремба и е сред първите студенти в Петербургската консерватория.

Пьотър Илич Чайковски оставя завидно по обем и качество творчество. Композира 11 опери, сред които „Евгений Онегин”, „Дама Пика” и „Орлеанската дева”, споменатите вече прекрасни балети, шест симфонии, четири сюити, множество концерти, клавирни творби и камерна музика. Умира внезапно, на 53 години, на 6 ноември през 1893 г. в Санкт Петербург. Повечето от изследователите на живота и творчеството му обикновено представят като причина за ранната му кончина заболяване от холера. Някои обаче смятат, че по-скоро става дума за самоубийство.

Дълги години музиката на руския композитор е отхвърляна от критиците като вулгарна и лишена от извисеност. Днес за никого вече няма съмнение, че Чайковски е сред най-големите имена в класическата музика.

Представяме ви цитати от композитора:

„Вдъхновението е гост, който не обича да посещава мързеливите.”

„Когато твори, на артиста му е нужно пълно спокойствие.”

„Животът е прелестен само тогава, когато се състои от редуване на радости и мъки, от борба на доброто със злото, от светлина и сянка, с други думи - от разнообразие в едно цяло.”

„Тщеславният човек винаги е низък.”

„Там, където думите са безсилни, на преден план излиза оръжието на най-красноречивия език - музиката.”

„Няма нищо по-лошо за един артист от това да се поддаде на собствената ли леност. Понякога музата се изплъзна, опъва се. Но мисля, че дълг на всеки артист е никога да не се предава, защото човешката леност е много силна.”

„Всяко произведение на изкуството неизбежно трябва да носи белега на своето време.”

„Големият талант изисква голям труд.”

„Музикалният материал, тоест мелодията, хармонията и ритъмът, безусловно са неизчерпаеми.”

„Грешат всички, които си мислят, че в момент на афект един артист е способен да изрази това, което чувства, със средствата на своето изкуство.”

„Дисонансът е най-великата сила на музиката.”

„Единственото спасение за скърбящата душа е работата.”

„Красотата в музиката не е в натрупването на ефекти и хармонични куриози, а в простотата и естествеността.”

„Ще минат милиони години и ако музиката съществува такава, каквато я познаваме, то тези основни седем тона от нашата гама, в мелодичните и хармоничните им комбинации, оживявани от ритъма, ще продължават да служат като източник на вдъхновение за нови музикални мисли.”

„Вдъхновението отива при тези, които го призоват.”

„Музиката е съкровищница, в която всяка националност внася своето за общото благо.”

„Откакто започнах да пиша, аз си поставих задача да бъда в работата си това, което са били най-великите музикалния майстори: Моцарт, Бетовен, Шуберт.”

„От собствен опит знам, че книгите и нотите на най-известните хора са много по-интересни от самите тях.”

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017