Събота, 23 Януари 2021 | Изложби

Художникът за себе си и за света

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, известен с артистичното си име Салвадо̀р Далѝ, умира на днешния 23 януари през 1989 година.

 Неговият ексцентризъм понякога привлича повече внимание от самото му творчество и критиците го тълкуват като рекламен трик. Дали проявява любов към всичко, което е позлатено, и показва прекомерна страст към лукса и ориенталската мода.

Image result for salvador dali

Припомняме си 10 негови мисли:

Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотикът.
Аз съм обиталището на един гений.
Вземи ме, аз съм дрогата; вземи ме, аз съм халюциногенен.
Единствената разлика между мен и един луд е, че не съм луд.
Когато гледам звездното небе, то ми се струва малко. Или аз раста, или вселената се смалява. освен ако не са и двете едновременно.
Оказва се, че всяка сутрин, щом се събудя, изпитвам върховно удоволствие, което днес откривам за първи път — това да бъда Салвадор Дали. И очарован се питам какво ли чудо ще направи днес този Салвадор Дали. И всеки ден ми става все по-трудно да разбера как останалите могат да живеят, без да бъдат Салвадор Дали.
Целият свят ми е роб. Винаги идва един момент в живота на хората, когато разбират, че ме обожават.
Интелигентност без амбиция е като птица без крила.
Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд.
Не се страхувайте от съвършенство – никога няма да стигнете до него.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017