Понеделник, 17 Април 2017 | Изложби

Проектът е в контекста на кулминацията на дните, посветени на Великден

„Блажени ония, които слушат думите; защото времето е близо. Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; Така е. Аз съм Алфа и Омега, казва (Онзи), Който е, и Който е бил, и Който иде. Чух зад себе си силен глас! И обърнах се да видя Този, Който ми проговори; и видях очите Му, като огнен пламък; и нозете Му приличаха на лъскава мед, като в пещ пречистена: а гласът Му беше като на много води; и имаше в десницата Си седем звезди; и от устата му излизаше меч остър и от двете страни; и лицето Му светеше, както свети слънцето в силата си. И когато Го видях, паднах; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият;               бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове.“

Из Откровение, 1:1-20

Проектът на Ивайло Христов “GoldHeaven” се представя пред публика в контекста на кулминацията на дните, посветени на най-големия религиозен православен празник Възкресение.

Формално използва откъси от финалната библейска книга за последните дни, като отправна точка, представяйки композиция от произведения с многослойни смислови препратки.

Творбите се отнасят, както към исторически, така и към съвременни събития – военни и политически, религиозни, социални или културни сътресения.

Имайки предвид крайно деликатния характер на темата, проектът не си поставя за цел да дава изчерпателност, а по-скоро подсказва някои философски и теоритични въпроси, и лични интерпретации.

„GoldHeaven“ е авторски проект, без традиционна кураторска намеса, приемайки риска от тази липса. Представените произведения са разнообразни като артистична медия – живопис, рисунки, site-specific инсталация и обекти, обединени не само механично в интимното пространство на галерията.

Откриването на изложбата е на 18 април с начален час 18.30.

За автора:

Ивайло Христов (1979 г.) е завършил живопис в Националната художествена академия, София. Носител е на общо 22 национални и международни отличия за изкуство, дизайн и реклама, сред които наградата FutureFest | Future work, Лондон (2016) и наградата на СБХ от Третото национално биенале на рисунката, В. Търново (2015). В студентските си години е носител на Първа награда за живопис на фондация Св.Св. Кирил и Методий (2003) и други.

Представял е свои самостоятелни проекти в Националната художествена галерия, в галерия УниКредит студио и галерия Буларт. От 1999 година има множество участия в международни и национални фестивали, кураторски проекти и изложби за съвременно изкуство. Сред участията е и изложба Acts of Sedition, WhiteBox Gallery, Ню Йорк (2016).

Негови творби са притежание на публични и частни колекции в България, Европа и Америка.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017