Вторник, 12 Октомври 2021 | Изложби

Сбирката обединява най-прочутите шедьоври на художника, както и по-малко известни произведения

Виенският музей за съвременно изкуство "Белведере" представя дигитално емблематичния Густав Климт в онлайн платформата Google Arts & Culture. Ретроспективата „Климт срещу Климт - човек на противоречията“ (#KlimtvsKlimt) хвърля светлина върху живота и творчеството на художника: борбите му, противоречията му, както и изгубените му творби.

Сбирката обединява най-прочутите шедьоври на художника, както и по-малко известни произведения. Над 60 картини са заснети със свръхвисока резолюция с Art Camera на Google. Така почитателите могат да разгледат например "Целувката" в невероятни детайли. Чрез взаимодействието на изкуствения интелект и кураторския опит на Франц Смола успешно са реконструирани в цвят изгубените три факултетни картини, което е уникално постижение в историческите изследвания на изкуството. Климт създава изображенията "Философия", "Медицина" и "Правосъдие" по поръчка на Виенския университет, който впоследствие ги отхвърля като твърде критични към науката. През 1945 г., само няколко дни преди края на Втората световна война, платната са унищожени от нацистите. Как изглеждат тези картини може да се предположи само от черно-бели фотографии от началото на двадесети век.

Дигиталната изложба е разработена от "Белведере" и Гугъл с повече от 30 партньорски институции от над 10 държави и представя приблизително 700 експоната: около 120 картини, 300 рисунки, 15 стенописи, 200 снимки, писма и др. Сред международните партньори са и нюйоркските Музей на изкуството „Метрополитън“ японският Музей на изкуството, префектура Айчи.

Експозицията можете да разгледате онлайн тук https://artsandculture.google.com/project/klimt-vs-klimt.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017