Вторник, 02 Август 2022 | Изложби

Тя е дело на фотографа Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова

Професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова подреждат в Пловдив своята съвместна фотоизложба "Далеч от Африка". В над 150 фотографии изложбата представя програмата "Артисти за деца", ръководена от Елена Панайотова в продължение на няколко години в Кения, а преди това и в България (2002 - 2017 г.).

През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

"Аз преживях всичко отново с тази селекция на хиляди снимки. Това не са просто сафари снимки или красивата Кения, а е вътре животът на хората, на нашите приятели – на децата, с които сме работили години наред. Това не беше терапевтична работа – тя има такъв ефект, но трябва да кажем, че това беше работа на артисти, затова нарекох програмата "Артисти за деца", които създаваха истинско изкуство с тези деца – с костюми, с кукли... Ние работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей. След като това е свършено в толкова далечна Кения, може би по някакъв начин споделянето на този проект в България ще вдъхнови. Да вдъхнови и да направи диалог с артисти, с държавни институции как това да бъде вкарано в образованието. Защото 15 години е много дълъг период от време – това е почти половината от активния ми живот, и наистина през опита мога да кажа, че това наистина има дългосрочен ефект. И дай боже, тази изложба да спомогне да се приоритизира навлизането на изкуството в образованието в България", сподели Елена Панайотова в "Артефир" на БНР.

Осъществяването на изложбата "Далеч от Африка" е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

Експозицията може да бъде видяна от 3 до 23 август в Градската художествена галерия на Пловдив.

Снимки: ГХГ - Пловдив, Петър Пешев

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕСъдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017