Събота, 09 Септември 2017 | Театър

Това е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът"

Многообразните варианти на любовта е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", който ще се проведе от 10 до 23 септември в Пловдив под мотото "Театъра Пътят". Това каза театроведът и драматург Богдана Костуркова. В качеството си на селекционер на програмата тя представи най-важните акценти от афиша, в който ще се представят 18 театъра, в спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави, с участието на над 200 артисти.

На пловдивска сцена ще гостуват трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. От съпътстващата програма на Фестивала Костуркова отличи три акцента - представяне на новата "Енциклопедия на Пловдив" на Божидар Тотев, филмът за Юлия Огнянова и отбелязването на 80-та годишнина на писателя Константин Илиев.

Тазгодишното издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата "Руски мармалад. PostChekhov" от Людмила Улицкая на трупата на Драматичен театър-Пловдив. По думите на директора на пловдивската драма Кръстю Кръстев "със сигурност това е най-големия театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия. В него е въплътен голям смисъл за истинските неща в този живот".

Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков добави, че това е най-емблематичният фестивал, който се провежда в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато. Той припомни, че през годините на пловдивски сцени са се изиграли над 50 чуждестранни и над 400 български представления.

Фестивалният директор Димитър Малашинов обяви, че "Сцена на кръстопът" разполага с бюджет от 150 000 лева, 50 000 от които са от Министерство на културата, а останалите от общината и от спонсори.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017