Четвъртък, 02 Ноември 2017 | Градът

Лъвът от мемориала на Първи и шести пехотен полк монтират върху скромна могила

На мястото на премахнатия паметник „1300 години България“ пред НДК монтират мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

В момента емблематичният лъв се съхранява в Националния военноисторически музей.  Лъвът е централна фигура от възпоменателния комплекс на загиналите от първи и шести пехотни полкове на Софийската желязна дивизия. Картата, която държи, очертава териториите с историческо българско население.

Резултат с изображение за лъвът от шести пехотен полк
Лъвът, който ще бъде поставен върху изградения постамент

Паметникът на професор Валентин Старчев беше демонтиран след много спорове и протести преди два месеца. След като огромната бетонна дупка, останала след демонтажа, беше засипана с пръст, в последните няколко дни кипя усилен труд по оформянето на пространството около бъдещия нов монумент. Върху малка могила е издигнат постаментът, върху който ще намери отново своето място лъвът, премахнат през далечната 1977 година, за да се изгради паметникът „1300 години България". 

Засега познатото на всички софиянци място прилича повече на паметник в някое село и не очертава особени надеждни перспективи за хубав градски екстериор. Дано това се промени след 1-ви януари, когато предстои и конкурс за пресъздаване на целия мемориален комплекс.

В събота, на Архангелова задушница, пред лъва ще бъде отслужена панахида за хилядите български войници, чиито имена са били изписани на стените на мемориала.

Снимки: Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте ни във Фейсбук на https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017