Св. Екатерина – покровителка на майките

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Днес жените не работят

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина. У нас празникът се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Св. Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка от Александрия.

В истините на Христовата вяра била въведена от духовния баща на нейната майка, един пустинник със светъл ум и праведен живот.

Красивата Екатерина не искала и да чуе за брак – тя имала своя небесен Годеник.

Когато в Александрия пристигнал беззаконният цар Максимиан – гонител на християните, събрал народа на своя езически празник. Когато започнало жертвоприношението в храма, Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли.

Поразен от знанията ѝ, той организирал диспут с неговите философи.

С думи на философи и поети Екатерина оспорвала лъжливостта на езическите богове. Накрая разказала за живота и смъртта на Исуса Христа.

Езическият жрец слушал удивен и се признал за победен. Другите се отказали да продължават спора.

Екатерина така разгневила императора, че била хвърлена в тъмница, където била подложена на жестоки мъчения. Дълго лежала в затвора светата мъченица.

Веднъж, когато императора отсъствал от града, Августа, неговата жена с помощта на Порфирий, един императорски приятел и стотник, се срещнала с девойката. Разговаряла с нея за страха от мъчения, за християнските писания.

Екатерина ѝ обяснила Христовото учение. Заедно с царицата думите ѝ слушали Порфирий и войниците, които ги пазели. Всички те повярвали в Христа и се простили с девойката.

Когато императорът се върнал, всичко започнало отначало – обещания и заплахи, прелъстителни думи и ужасни мъчения. Яростта му се насочила към царицата. Заповядал да я обезглавят.

Порфирий и повярвалите войници погребали честното тяло на императрицата и признали на царя, че и те са християни. Всички били наказани със смърт. За последен път императорът се опитал да вразуми Екатерина да приеме неговите богове, но усилията му били напразни.

Царят заповядал да я предадат на смърт.

Всички плачели и жалели за Екатерина. Войник отсякъл главата на светата девойка. Това станало около 305 г. Преданието разказва, че ангели взели тялото ѝ и го отнесли на Синайската планина.

Когато светите ѝ мощи били открити там, вярващи издигнали великолепен манастир.

Днес празнуват: Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...

Ирина Вагалинска представи увлекателен архeологически трилър в Националната библиотека

Всяка премиера е събитие, но представянето на романа на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“ в световния ден на книгата в Народната библиотека „Св....