Хайде да танцуваме танго!

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Заповядайте на София танго фестивал от 1 до 3 юни в зала за събития „В парка“, НДК

„Тáнго“ е субкултура, към която принадлежат хиляди хора от всички точки на планетата. Независимо дали подозираш за нея или не, тя съществува във всеки по-голям град на всеки континент.

За някои хора тангото е музика. За други е поезия. За трети е танц.

Във всичките си форми това изкуство те кара да навлезеш в друго състояние, състояние, в което живееш осъзнато, за мига, тук и сега – този така уникален и неповторим момент, който съдържа всичко ценно.

За мнозина този момент олицетворява страстта, кара те не просто да чуваш музиката, не само да разбираш текста, но и да събудиш всички сетива в тялото си, да съпреживееш тангото и да се чувстваш истински жив.

За други това е наркотик. Такъв, с чиито мисли се събуждаш сутрин, и последните, с които си лягаш. Такъв, който те кара да обикаляш света, да си буден до 7 сутринта след почти 12 часа танци, да не си чувстваш краката от болка и въпреки това да усещаш как адреналинът те кара да бъдеш най-силният човек на света.

В текстовете на тангата обикновено се говори за носталгия, загуби, копнежи. Драма. Всичко това, пречупено през призмата на собствените ни емоции, ни лекува, което си е още една форма на терапия. Колкото и страст и емоции да има, те се концентрират в 12 минути и не излизат от там. А най-невероятното е, че всяка танда е самостоятелна история, която никога не се повтаря. Тя остава там. При този партньор, в този момент. Всеки един човек отваря различна част от себе си. Всеки кавалер има различна прегръдка, свой стил и индивидуалност, а всяка дама се адаптира към него. Тандите могат и да се повтарят, но танцът никога не е същият – дори между и едни и същи партньори. Затова, понякога двойките изглеждат толкова вглъбени – отвън никой не може да разбере какво се случва между тях. Затова понякога тангото остава талкова неразбрано – то рядко може да се опише с думи, той се преживява дълбоко между сърцата на партньорите и е рядко видимо за страничните очи. Неслучайно в тангото е казва, че танцуваш “corazon o corazon” (сърце срещу сърце).

Особено е, че в тази субкултура времето е спряло. Все едно си в паралелна реалност – велурени сака, тънки мустаци, търсене с поглед.

Още една традиция – в тангото се спазва правилото кавалерът да кани дамата с т.нар. „кабeсео“ (cabeceo (исп.) – покана) – с поглед, даващ пространство на дамата да я приеме или откаже. Такова е тангото – много повече от танц и музика. То е цял свят със своите обичаи и ритуали. Свят, който те поглъща изцяло.

А за някои хора – тангото е нищо. И въпреки това, ако няма предразсъдъци, може да има повече разбиране, защото тангото е за всеки – всеки, който е достатъчно смел, за да се отвори към непозната прегръдка с цялото си доверие и да остави тангото да го промени. Да се свърже с човека отсреща и да се научи да общува с най-международния език – езика на тялото и душата.

Повече за София танго фестивал: www.sofiatangofestival.com

Снимките са предоставени от Асоциация България Танго

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Стана ясна причината за тайната визита на Джон Малкович в София

Днес приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и...

Алберт Айнщайн: Не вярвам на думичката „ние“!

Алберт Айнщайн е роден в Улм, Германия, на 14 март 1879 година. На 15-годишна възраст напуска училище, тъй като не харесва дисциплината и зубраческата...

В Ню Йорк 353 балерини танцуваха за световен рекорд (видео)

Стотици млади балерини с бели пачки и прибрани коси се събраха в сряда в нюйоркския хотел "Плаза", за да подобрят световния рекорд за едновременно...

Марсел Паньол: Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа какъв си

Той е първият представител на Седмото изкуство, който през 1946 г. е приет за член на Френската академия. На българският читател е известен преди всичко...

„Сто години самота“ на Маркес става сериал по Нетфликс (видео)

Стрийминг платформата "Нетфликс" подготвя сериал по романа "Сто години самота" на носителя на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес, от чиято кончина се...