Обичани български поети четоха стихове от последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място за красива поезия

Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място за красива поезия. Много почитатели изпълниха пространството до паметника на Алеко, за да чуят обичани стихове на майстора на любовната лирика Евтим Евтимов и съпругата му Романьола Мирославова, както и техни последни, предсмъртни творби, включени в последната им книга „Заедно“ (издание на „Персей“). Те прозвучаха в изпълнение на едни от най-популярните поети на България.

 „Двамата бяха заедно в живота, заедно поеха отвъд, заедно ще останат във вечността“ – каза издателят и техен близък приятел Пламен Тотев, който е съставител на книгата. Издателският проект е осъществен заедно с Венко Евтимов, сина на Евтим Евтимов. На събитието той прочете някои от обичаните стихотворения на баща си, както и неговата „лебедова песен“ – „Мястото ми в кръчмата го няма“. Тази творба, която е финална за книгата, е оставена в няколко варианта от Евтим Евтимов, от които съставителят, след разчитането на ръкописите, е избрал този. Симеон Павлов, синът на Романьола Мирославова, прочете стихове на майка си.

Снимка на Plamen Totev.
Издателят Пламен Тотев и Маргарита Петкова

Маргарита Петкова припомни с едно от закачливите четиристишия на Евтим колко светъл, позитивен и с чувство за хумор човек беше той.

СЛУЧКА

Винарю, нямам никаква вина
за твоята съдба нелепа.
Остана ти без вино и жена,
защото ти изпуща чепа.

Снимка на Plamen Totev.
Добромир Банев

Добромир Банев прочете своето стихотворение – поклон пред Евтим Евтимов, включено в хитовата книга „Любов до синьо“:

…Най-хубавото, зная, предстои.
Горчива обич – за горчиво вино.
Мълчанието ни
е като в стих,
написан вече от Евтим Евтимов.

Снимка на Plamen Totev.
Виктория Катранова и Пламен Тотев

Виктория Катранова каза вълнуващи думи за Евтим и Романьола и прочете едно от последните стихотворения на поетесата – тъжното, но красиво „Есен“.

Снимка на Plamen Totev.
Костадин Филипов

Костадин Филипов, който направи един от запомнящите се дебюти в поезията тази година, прочете популярното и като песен стихотворение на Евтим Евтимов „Жена на балкона“. Разказа и за рубриката си „Разкажи ми песен“, която всеки петък е част от предаването „Преди обед“ по БТВ. В нея ще влязат и шлагери по стихове на Евтим. Костадин Филипов сподели и радостта си, че стихотворение от дебютната му книга „На дъх от лятото“ е превърнато в песен от композитора Димитър Пенев, създателя на „Детски спомен“.

Снимка на Plamen Totev.
Матей Шопкин и Марина Шопкина

В четенето на стихове от книгата се включиха дългогодишните приятели и колеги по перо на Евтим – Матей Шопкин и Петър Андасаров. В изпълнение на поетесата Марина Матеева Шопкина прозвуча за пръв път пред публика „Когато сме на двадесет години“, посветено от Евтим на баща й. При последната им среща той споменал на Матей, че е написал стихотворение, което му е посветил, но искал още да поработи върху него. То също е останало в няколко авторови редакции, от които съставителят Пламен Тотев е избрал публикувания в тази книга вариант.

Снимка на Plamen Totev.
Катя Кремзер

Катя Кремзер прочете своя съвсем нова творба, посветена на Евтим, а Петя Хантова представи въздействащото, болезнено социално стихотворение на Романьола „Към един чужденец“, което е от последните й творби.

Снимка на Plamen Totev.
Пламен Тотев и Димитър Христов

Финал на вечерта постави Димитър Христов, миналогодишният победител в конкурса „Горчиво вино“, който припомни едно от най-красивите стихотворения на Евтим, посветено на Романьола – „Вечерно видение“.

 Жена е тя, от погледи излята –
за нея мъж не мога да намеря.
Такава хубост, слязла на земята,
навярно с Господ някъде вечеря.

„Заедно“, последната съвместна книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.

Снимки: Стефан Тотев

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...