В Търново правят кино пунктове за туристите (ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Обозначават места, където са снимани знакови сцени от родни филми

Естествените декори, използвани при заснемането на филми във Велико Търново, ще бъдат обозначени с информационни табели, а туристите ще могат да гледат сцената, запечатала конкретното място в града. Идеята е на Регионалния исторически музей. В момента се работи по съгласувателните процедури с Националната филмотека. Очаква се най-новата туристическа атракция на старата столица да стане факт догодина.

Старопрестолно Търново е любима снимачна площадка за българското кино, както и за чуждестранни продукции в последните години.

Любовта в „Крадецът на праскови” – на фона на града

Панорама на Велико Търново от 60-те години на миналия век е блестящата екранизация по повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови”. Лентата, заснета през 1964 година, е запечатала невъзможната любов между Елисавета и сръбския военнопленник Иво Обренович, блестящо изпълнени от Невена Коканова и Раде Маркович.

Режисьорът Въло Радев помества лагера за военнопленници на входа на Царевец, през телените ограждения в далечината Търново се вижда като на длан, а любовните сцени се случват в двора с прасковите в Арбанаси.

Информационни табели с откъси от филмите

Местата на заснимане на култовите сцени от този и още десетки други продукции, снимани във Велико Търново, ще бъдат маркирани с информационни табели, разказа Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей.

Идеята се родила случайно. „Наш колега, който се занимава с антична археология, когато се запознаваше с вградените в северната крепостна стена на дворцовия комплекс надгробни плочи, се сети, че във филма „Крадецът на праскови“ една сцена, която трае около две минути и половина, е снимана точно на това място.“

В кадри от филма “Крадецът на праскови” се вижда част от стената на царския дворец на Царевец. В сцената актьорите Раде Маркович и Наум Шопов играят шах, а на заден план се виждат две вградени надгробни плочи. Филмът показват паметниците от II-III век от римския град Никополис ад Иструм. Дворцовата стена на Царевец е изградена през XIII век, а сцената от филма е заснета през втората половина на XX век. Хиляди години, събрани в един кратък епизод”, обяснява Иван Църов.

Резултат с изображение за търновската царица
„Крадецът на праскови“

Старопрестолният град – снимачна площадка за близо 50 филма

„Бегла справка показва, че във Велико Търново и околностите са снимани около 50 филма, а по нашите обекти – тези, които стопанисва Регионалният исторически музей, със сигурност поне пет. И именно за тях нашата идея като музейни работници е да сложим табела, да обозначим, да вземем съответния откъс от филма, който да може да се изтегля, но за това ще трябва да се поразровим в Националната филмотека, ще трябва да се платят авторските права. Затова го виждам да се случи в началото на следващия сезон“, отбеляза мезуйният директор.

От догодина великотърновци и туристите чрез филмовите табелище ще могат да си спомнят и да гледат сцени от последния филм на Апостол Карамитев – „Сватбите на Йоан Асен Втори”, с режисьор Вили Цанков, който е сниман на Царевец през 1975 година.

Резултат с изображение за капитан петко войвода филм
Васил Михайлов в „Капитан Петко Войвода“

Сантимент и забавление

Сред най-известните продукции, снимани във Велико Търново, са “Търновската царица” с участието на Стефан Данаилов и Камелия Тодорова,“Капитан Петко войвода” с Васил Михайлов. Други популярни заглавия са “Бъди щастлива, Ани”, “Иван Кондарев”, “Ивайло”, както и българо-италианската телевизионна продукция “Капитанската дъщеря” по едноименната творба на Пушкин, сцени от която са заснети в църквата “Рождество Христово” в Арбанаси.

Според директора Историческия музей Иван Църов така ще се разнообразят туристическите услуги във Велико Търново.

„Една допълнителна информация, нещо допълнително и интересно, сантимент у хората, които са гледали филмите, пък за тези, които не са ги гледали – възможност да се запознаят и да проявят интерес да изгледат филма“.

Източник: БНР; На заглавната снимка: Кадър от „Крадецът на праскови“

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Други гласове, други стаи…

Да си писател, който си пада по представителите на същия пол, съвсем не е необичайно. Всеки от хората на изкуството има своите „странности“. Животът...

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...