Неделя, 23 Април 2017 | Градът

Любопитно за най-голямото религиозно съоражение от езическия период на Рим

Двойният храм на богините Венера Феликс и Етерна Рома е считан за най-голямото религиозно съоръжение от езическия период на Рим. Култовата постройка е посветена на персонификацията на града и на богинята Венера, от която се извеждал произхода на рода на Юлий Цезар. Сградата е бил издигната на хълма Велия между Римския форум и Колизеума на мястото, където преди това се е издигал портикът на Златния дом на Нерон. Храмът е бил построен по проект на император Адриан. Градежът започнал през 121 г., а сградата е открита от Адриан през 135 г. Строителните работи приключили през 141 г., когато вече управлявал Антонин Пий. Известният архитект Аполидор от Дамаск разкритикувал проекта заради нивото на храма и височината на седящите статуи на богините. Тъй като вече било късно да се поправи проектът, разгневеният император изпратил Аполидор на заточение, където по-късно бил убит.

Резултат с изображение за Rome, Temple of Venus and Roma

През 307 г. сградата пострадала тежко от пожар, но била възстановена от император Максенций. При възстановяването са направени абсидните ниши, в които били разположени статуите на богините. Узурпаторът Евгений (392-394) също направил ремонт на храма.

През 625 г. започнало рушенето на постройката. По заповед на император Хонорий І позлатените бронзови плочки от покрива били свалени и използвани при ремонта на базиликата „Свети Петър”. През ІХ в. сградата пострадала тежко от земетресение. Около 847 г. по нареждане на папа Лъв ІV оцелелите останки от северната част била преустроени за направата на базиликата „Санта Мария Нова”, която, след като била основно ремонтирана през 1612 г., получила ново име - „Санта Франческа Романа”.

 

Резултат с изображение за Rome, Temple of Venus and Roma

Храмът е бил построен върху платформа дълга 145 м., широка 100 м. и висока 29.5 м. Перистилът е с размери 110х53 м. и е имал 10х21 колони, в съответствие с формулата N = 2n + 1.

Сградата се състояла от две цели, разположени симетрично, като стените до които били разположени статуите на богините се опирали една в друга. Целата на богинята Рома била разположена на запад с изглед към Римския форум. Целата на Венера била разположена на изток с изглед към Колизеума. При надписите била използвана игра на думи, като за Венера е била използвана латинската дума „Любов”: "AMOR", а в обратен ред буквите дават името на другата богиня Рома: "ROMA". И двете цели били трикорабни. Подът бил украсен с разноцветна мозайка.

Резултат с изображение за Rome, Temple of Venus and Roma

На входовете били разположени по 4 реда колони (тетрастил). От източната и западната страна (късите страни) били разположени по 10 бели колони, а от север и юг по 18. Колоните са били високи по 1.8 м. В храма имало и други статуи, сред които и колосалните сребърни фигури на Марк Аврелий и Фаустина Млада. Малките статуи били поставени в ниши в стените, разположени между колоните, а също върху антаблемана.

От 2003 г. обектът е отворен за посетители.

ARTday.bg

 

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

Roma, Temple of Venus and Roma

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017