Петък, 15 Януари 2021 | Градът

Новото българско читалище „ТРОТОАРА 2020“ вече е факт

Най-светлият християнски празник донесе на младите хора от TRAP и фондация Тротоара сбъдване на една мечта. От 23.12.2020 г. в Търговския регистър е вписано новоучреденото Народно читалище “Тротоара 2020” като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност.

Ковид обстановката не се оказа пречка за техния устрем, а напротив, постави своеобразен рекорд – на 16.12.2020 г. от 18:30ч онлайн платформата Zoom събра 229 човека на Учредителното събрание на Народно читалище „Тротоара 2020“. Подписването на всички документи беше извършено посредством електронен подпис от всички учредители и управа, като по този начин се създаде прецедент в историята на България. Това стана възможно благодарение на обновения Търговски регистър към Агенцията по вписванията и подкрепата на системата за електронни подписи Евротръст.

Изображението може да съдържа: на закрито

Интересен факт е възрастта на учредителите: 40 от тях са родени след 2000 г., 55 - между 1990 г. и 2000 г., 100 - между 1980 г. и 1990 г., и само 34 са родени преди 1980 г. Всички те единодушно потвърдиха, че дейностите, които ще се извършват от новото читалище трябва да бъдат максимално съобразени с нуждите на младите хора, да идват от тях и да се извършват отново от тях.

Читалището се помещава в сградата на TRAP, като разполага със звукозаписно студио, компютърна зала, работилница, място за срещи, и помещение за бъдеща зала за танци и театър.

Изображението може да съдържа: на закрито

В новоучреденото читалище децата и младежите ще се занимават с музика, гейминг, образование, ръчен труд, танци, изкуства и много други интересни и полезни дейности, част от дейността на Тротоара и до сега. Фондацията стана известна и със Статуята на суетата (Статуя на великата консумация), разположена на покрива на TRAP, изработена изцяло от отпадъци и символизираща консуматорската нагласа в днешното общество.

Изображението може да съдържа: текст, който гласи 'BEWARE ZOMBIES'

„Читалищната форма на самодейност е фундаментът в българското възраждане и културно развитие от над 150 години. Ние, здраво стъпили върху традициите избрахме за своя цел да създадем модерна организация, да привлечем нови членове, млади хора, спонсори, партньори и приятели и да не спираме да търсим нови форми и средства да отговаряме на съвременната реалност, за да реализираме културни, просветни, възпитателни и информационни функции. Благодарим на всички учредители за желанието да се включат в създаването на една по-добра среда за развитие на младите хора в България.

Изображението може да съдържа: растение и на открито

Основаването на читалище в тези трудни дни като символ на възраждането, надеждата и вярата в предизвикателната за всички 2020 година е начинът, по който ние отговаряме на трудностите„ - заяви Председателят на читалището и номиниран за будител на 2020 г. Деян Янков пред Артефир на БНР.

Няма налично описание на снимката.

Тази неделя, 17 януари, Народното читалище „Тротоара 2020“, което е основано изцяло чрез дарения и доброволчески труд, ще представи дейностите си онлайн – на живо във Фейсбук страницата на фондацията.

Снимки: Бойко Димитров; https://www.facebook.com/trotoaracom

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017