Мартин Вопенка предупреди, че ни очаква трудно бъдеще

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Събития като войната в Украйна изместват фокуса от по-важните проблеми на човечеството, смята чешкият писател визионер, който посети България

Хора като писателят Мартин Вопенка са като мост към бъдещето – показват какво може да ни се случи занапред. Самият той мечтае за свят, в който най-богатите са най-осъзнати. Тъжно му е, че рушим планетата си. Вярва, че тези, които идват след нас, ще са по-добри.

Авторът на романа „Новата планета“ (издание на „Изида“, сравняван с „Игрите на глада“ и „Игра на тронове“) беше в София като специален гост на Софийския литературен фестивал за млади читатели, който се проведе в рамките на Пролетния базар на книгата. „Новата планета“ беше сред най-търсените заглавия на базара. Писателят даде много автографи и участва в популярни тв и радио предавания.

Новата планета не е някъде в космоса, а тук, на Земята, място, което изолира хора, считащи себе си за избрани. А на всички са се случили нещата, които се случиха на нас през последните 3 години. При положение, че романът е издаден за пръв път преди 7 години, това е сбъднало се пророчество.

Мартин Вопенка е сред най-популярните пера в Чехия, като е на практика единственият ядрен физик, който е същевременно и писател. „Новата планета” със сигурност е най-важната книга, която е създал досега. И най-любимата му. Сюжетът е изключително увлекателен и разказва за приключение, напомнящо библейската история на Йосиф и неговите братя, които се опитват да го убият, защото завиждат на това, че баща им обича най-много него, най-малкия.

„От гледна точка на астрофизиката – казва писателят, – бъдещето може да е какво ли не. Но според теорията на вероятностите не е задължително да се случи най-правдоподобният вариант.”

Вопенка предупреждава, че събития като войната в Украйна изместват фокуса от по-важните проблеми и задачи пред човечеството. Една от тях е да спаси тропическите гори, които са белите дробове на планетата. „Бил Гейтс не е добър човек – казва чешкият писател, – защото ако мислеше за Земята, щеше да изкупи горите с несметните си богатства и така да ги съхрани.”

Цивилизацията ни става все по-зависима от фигури като Гейтс или Илон Мъск, смята още Мартин Вопенка. Парите им дават неограничена сила да се разпореждат с бъдещето на човечеството. „Един от вариантите – казва писателят, – е да създадат паралелен свят, в който да се отделят със своите сътрудници и последователи.” Точно както се случва и по страниците на пророческия роман „Новата планета”.

„За тая раница съм тичал 30 километра”, подхвърли например Мартин при гостуването си, като посочи раничката, с която се движеше из София тия дни. А после обясни, че ски бягането всъщност е сред любимите му спортове – раницата е награда, а пък по-рано се справял на ски и с дистанция от 90 км. Сега му предстои състезание по триатлон.

Философията му е забележителна – комбинация от морални принципи и любов към природата. Обича самотата, защото така чува себе си най-добре. Спасение от шума търси в планините. Включително и нашите – лятото му предстои пътешествие из българската Стара планина, след като преди два месеца беше в Южна Африка.

Снимки: Деница Проданова и Стефан Тотев  

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...