„Пловдив чете“ – срещи с големи писатели и хиляди нови книги

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

На откриващото събитие в Античния театър ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“

Една от емблемите на литературния фестивал „Пловдив чете” – „Алея на книгата“, стартира на 13 юни и ще продължи цяла седмица. 44 издателства ще разположат книгите си в 18 шатри на красивото пространство пред Централна поща. Те ще работят всеки ден от 10 до 20 часа, а в последния ден – до 19 часа. „Алея на книгата” – Пловдив’ 2022 се организира от Асоциация „Българска книга“.

Официалното откриване на най-големия литературен фестивал у нас „Пловдив чете“ е на 13 юни от 20 часа на Античния театър. По традиция на откриващото събитие ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще може да се наслади и на музикалния спектакъл „Приказката“ – концерт на група P.I.F., със специалното участие на актьора и певеца Владимир Михайлов, вокала Ерсин Мустафов и музикантите Иван Велков, Мартин Профиров, Христо Михалков.

Може да бъде изображение с 3 души, дете, изправени хора и на открито
Литературен кът „Пловдив чете“

Същия ден в къща-музей „Христо Г. Данов“ от 17 часа започва традиционното връчване на Националните литературни награди „Христо Г. Данов“, организирано от Министерството на културата и Община Пловдив.

На „Пловдив чете” ще има срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, артработилници и рецитали ще оживят Пловдив по време на фестивала. Най-новите си книги ще представят знакови за българската литература имена като Маргарита Петкова, Добромир Банев, Здравка Евтимова, Иван Станков, Чавдар Ценов и Йордан Славейков.

Може да бъде изображение с 3 души, очила и текстово съобщение

„Абсурдни времена“ в нецензурираната си версия е безспорен бестселър, а Маргарита Петкова и Добромир Банев ще прочетат откъси от нея нея и ще дават автографи на читатели и почитатели на 18 юни от 14 часа в Културен център „Тракарт“.

Пловдивската публика ще види и Костадин Костадинов, Атанас Капралов, Антония Апостолова, Йоанна Елми, Антон Баев, Радослав Бимбалов, Светлозар Желев и още много други.

Ще се включат и множество чуждестранни автори. Тази година ще видим румънския писател Богдан Станеску. Ще бъде представен романът на италианския писател Джовани Додзини „И Бабукар водеше колоната“. Той е носител на Наградата за литература на Европейския съюз 2019. Чуждестранни гости с техни книги на „Пловдив чете“ през 2022 г. са и украинските писателки Евгения Белорусец с романа й „Щастливи падения“ и Гаска Шиян с книгата й „Зад гърба“. Чешкият център в София ще представи романа на чешкия писател Михал Сикора „Пет мъртви кучета“.

Може да бъде изображение с текст, който гласи '13 юни връчване на национални литературни награди, „христо данов" 17:00 къща музей, „христо данов" 20:00 плов див leme официално откриване тържествено връчване наградите орфеев венец златна четка приказката концерт група P.I.F специалното участие владимир михайлов, ерсин мустафов полина герасимова античен -пловдив Bxog свободен 13-19 юни 2022 K жанет45 ۳۳۳۳۳۳۳ከ българскакнига-'

В рамките на фестивала ще се проведе среща-разговор с екипа от Грузия и с Ниня Мачарашвили, директор на екипа, работил по организацията на международния проект „Тбилиси – световна столица на книгата 2021“.

Децата също не са забравени. За тях ще има специални представяния на детски книги. Писателката Петя Кокудева ще представи на най-малките най-новата си книга „Иху-биху-измислячус“, а малките читатели ще могат да се докоснат до множество детски книги на платформата „Книгоходец” и на издателство „Точица“.

Ще се състои традиционното от няколко години връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“. Литературният фестивал „Пловдив чете“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

Хитовият корейски исторически филм „Забранена мечта” ще бъде показан днес от 15 часа в Lukcy Дома на киното. Прожекцията е организирана от корейското посолството и е част от проявите за „Седмица на Корея 2022“.

Филмът е базиран на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Той представя взаимоотношенията между крал Седжонг – най-известния владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история, и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света.

Филмът е със субтитри на български език. Режисьор е Хо Джин-хо, а в ролите ще видим Хан Сук-гю и Чой Мин-шик.

Заглавна снимка: Ванеса Попова

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...

Моралът е проблем за цялата държава: 4 години без Милен Цветков

"Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да не е болезнена. Въпреки че,...