Четвъртък, 10 Август 2017 | Светът

Основоположникът на корпоративната култура се раджа на днешния 10 август през 1814 година

Историята е бедна на факти, що се отнася до създателя на най-голямата компания, производител на храни и напитки в света.

Наследственият бизнес на Хайнрих (по-късно Анри) няма нищо общо с хранителната индустрия. Бащата на Хайнрих, Йохан Улрих Матиас, наследява стъкларски бизнес от баща си. Майката на Хайнрих - Анна Мария Катарина Ееман, също произлиза от семейство на стъклар.

Хайнрих Нестле е роден на 10 Август 1814 година. Той е единадесетото от общо 14 деца в семейството.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Поради липса на достатъчно архиви не знаем почти нищо за началното му обучение. По правило в буржоазните семейства по това време децата имат частен учител до 9-тата си година, а между 9 и 11 години посещават гимназия.

Преди да навърши 20 години Хайнрих вече е с 4-годишен стаж при Дж. И. Щайн, фармаколог. През 1839 година започва работа като квалифициран фармаколог - официално получава право да прави химични експерименти, да предписва и продава лекарства.

Именно това е времето, когато той сменя името си на Анри Нестле, с цел по-лесно адаптиране към социалната среда във Веве, Швейцария.

През 1843 година Анри купува едно от най-прогресивните производства за региона – на рапично семе, масла, ликьори, ром, абсент и оцет. Малко по-късно започва производството и продажбата на минерална вода и лимонада. В годините на икономическа криза (1845 – 1847) обаче се отказва от производството на минерална вода. А след сдружаването му с Кепел през 1857 г. двамата се концентрират върху газовото осветление и изкуствените торове.

В началото на 1860 финансовото положение на Анри Нестле е завидно стабилно и той мисли за женитба. Сватбата не закъснява. Анри и Анна Клементина Терес Ееман се женят на 23 май 1860 година във Франкфурт.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

Не е възможно да се каже кога точно стартира проектът за разработването на бебешки храни. В основата на интереса му към изхранването на бебетата стоят няколко фактора – високата смъртност в собственото му семейство (от общо 14 деца, само половината доживяват до юношеските си години), познанията му на фармаколог и неговата съпруга.

Анри Нестле комбинира краве прясно мляко с брашно и захар, за да осигури заместител на майчиното мляко за деца, които не могат да приемат кърма. Анри извлича киселините и скорбялата от брашното и разработва своя продукт в сътрудничество с Жан Балтазар Шнецлер – учен, занимаващ се с проблемите на храненето. Обединяването на науката, бизнеса и високото качество поставят основата на бизнес стандартите на компанията Нестле, които се превръщат във водещи принципи, валидни и днес.

Резултат с изображение за Heinrich Nestle

В края на 1874 година Анри Нестле продава компанията. Със съпругата си се преместват в резиденция, която по-късно става известна под името Вила Нестле. Двамата продължават да помагат на хората, като правят обществени дарения за подобрение на инфраструктурата.

Анри Нестле-Ееман умира на 7 юли 1890 година, завещавайки на света адаптираните млека – алтернатива на майчината кърма. Той създава една корпоративна култура, която се характеризира с глобална ориентация, никакви компромиси с качеството, научно разработени храни и зачитане на регионалните особености.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017