Кадри за вечността: Отварянето на гробницата на Тутанкамон (ГАЛЕРИЯ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Хауърд Картър открива фараона за света на живите

През 1907 година египтологът и археолог Хауърд Картър бил нает от Джордж Хърбърд, пети граф на Карнарвън, за наблюдение на разкопки в египетската Долина на царете.

Ученият успял да си изгради добра репутация, като стриктно описвал и съхранявал откритията.

Търсенето в долината, продължило много години, давало доста скромни резултати, което с времето навлякло на Картър гнева на неговия работодател. През 1922 година лорд Карнарвън му казал, че от следващата година прекратява финансирането на работите.

Картър, отчаяно нуждаещ се от успех, решил да се върне в изоставено от него място на разкопки. На 2 ноември 1922 година екипът му открил стъпало, издълбано в скалата. До края на следващия ден била разчистена цяла стълба. Картър веднага изпратил съобщение на Карнарвън с молба да пристигне колкото се може по-бързо.

На 26 ноември Картър и Карнарвън откриват неголям пролом в ъгъла на вратата в края на стълбата. Със свещ в рака Картър надниква вътре.

Ноември 1925 г. Погребалната маска на Тутанкамон

„В началото не виждах нищо, горещ въздух излизаше от помещението, в резултат на което пламъкът на свещта играеше, но скоро, след като очите ми свикнаха, от мъглата бавно се появиха детайли на камера, странни животни, статуи и злато – навсякъде блясък на злато“, спомня си Картър в деня, когато отваря гробницата – 29 ноември.

Гробницата на Тутанкамон се оказала единствената неразграбена от иманяри. Тя била натъпкана с хиляди безценни артефакти, включително тук се намирал саркофагът с мумифицираните останки на Тутанкамон.

Всеки обект бил описан старателно и каталогизиран преди изваждането. Този процес отнел почти осем години.

Вижте снимките:

4 януари 1924 г. Хауърд Картър, Артър Каландър и египетски работници отварят вратата, за да видят за първи път саркофага на Тутанкамон.

Декември 1922 г. Церемониалното ложе във формата на Небесна крава, заобиколено от запаси и други обекти в предната част на гробницата.

Декември 1922. Позлатеното ложе-лъв и други съоръжения в коридора. Стената на погребалните покои се охранява от черни статуи на Ка.

позлатено ложе, гробница на Тутанкамон

ложе лъв, гробница на Тутанкамон

Небесната крава Мехурт, гробница на Тутанкамон

съкровищница Тутанкамон

вази, гробница на Тутанкамон

статуя на Ка, гробница на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

златна колесница, гробница на Тутанкамон

Анубис в гробницата на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

гробница на Тутанкамон

саркофаг на Тутанкамон

саркофаг в гробницата на Тутанкамон

Тутанкамон

Картър изследва саркофага на Тутанкамон

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

И любовта ни сякаш по е свята, защото трябва да се разделим…

Днес е особен ден – от онези, които те карат да се чувстваш отговорен пред себе си и, заедно с това, мотивират очите ти...

„Икар“ в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова...

Хайнрих Ман: Силните имат право да бъдат оптимисти

Днес, 27 март, се навършват 150 години от рождението на Хайнрих Ман. Той е германски писател, един от най-острите критици на нацизма през 30-те...

От времето на Древна Елада досега театърът е магия, в която всички сме главни действащи лица

Театърът е място, където отиваме, за да поемем глътка въздух за душата. Там времето не съществува. Прожекторите заместват слънчевата светлина в реалност, в която...

Джузепе Торнаторе за един любовен филм в дигиталната ера

Един от последните филми на прочутия италиански режисьор Джузепе Торнаторе „Correspondence" разказва историята на любовниците Олга Куриленко и Джеръми Айрънс, които комуникират главно чрез...