Вторник, 24 Януари 2023 | Светът

Какво представлява той и успява ли някой да го открие

Философският камък може изобщо да не е бил камък, а прах или вещество в друга форма и може никой да не е успял да го открие, но поне от вековното му търсене са извлечени ползи за науката днес

От Средновековието до края на XVII в. известният „философски камък“ е най-търсеното нещо в света на алхимията, тогавашното наименование на днешната химия.

Според легендата философският камък превръща всеки обикновен метал в злато. Смята се също, че има силата на еликсир на живота, като лекува болести, възвръща младостта и дори носи безсмъртие на този, който го притежава.

Има вероятност философският камък изобщо да не е бил камък, а прах или вещество в друга форма. В различните източници е назоваван още „тинктурата“, „праха“ или „materia prima“.

В опита си да открият мистичния елемент, алхимиците изследват безброй вещества в лабораториите си и изграждат богата база с факти, които имат изключителен принос в развитието на химията, фармакологията и металургията.

Сред тях е и името на сър Исак Нютон, чиито тайни алхимични дейности са известни днес. Преди него Никола Фламел, средновековният френски преписвач и продавач на ръкописи, живял в Париж в края на XIV и началото на XV в., се смята, че е открил елемента.

С помощта на испански учен, специалист по мистични текстове на древноеврейски, Фламел успява да разкодира древна книга по алхимия, която насочва към така търсения философски камък.

Magnum opus е терминът, който се е използвал за успешно превръщане на материята в злато или с други думи - създаването на философски камък.

Така и не може да се потвърди със сигурност дали Фламел е постигнал своя "Magnum opus", но исторически записи доказват, че именно по това време той забогатява изключително много и дори дарява средствата с за благотворителност.

За феновете на Хари Потър може би името на Фламел е познато, защото Дж.К.Роулинг го включва в първата книга от световноизвестната си поредица.

Оригиналното заглавие на книгата при публикуването й във Великобритания е „Хари Потър и философският камък“, но когато излиза за пръв път в САЩ е сменено на „Хари Потър и камъкът на магьосника“.

Има много истории за философския камък, но никоя от тях не може да бъде подкрепена с точни и убедителни факти. Така този толкова желан от алхимиците елемент остава една неразгадана мистерия и до днес.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017