Почина основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Милиардерът си отиде на 91-годишна възраст

Ингвар Кампрад е роден на 30 март 1926 година в Смаланд в семейство на наследници на немски емигранти. Родителите му идват в Швеция, за да търсят по-добър живот. И Ингвар израства във фермата Елмтарюд в селцето и Агюнард. От първите букви на своето име, на чифлика и населеното място по-късно Ингвар ще създаде името на една от най-големите в света мебелни компании – ИКЕА.

Още на пет години Ингвар проявява интерес към бизнеса като започва да продава кибрит, който купува на едро от Стокхолм. После го разнася с колелото си и го продава на ниски цени, но все пак успява да трупа известна печалба. По-късно разнообразява „асортимента” с риба, коледни играчки, семена и писалки.

Резултат с изображение за ingvar kamprad

Историята на известната верига магазини за домашно обзавеждане започва, когато Ингвар е едва 17-годишен. Тогава баща му му дава пари, с които да продължи своето образование, но младежът решава, че няма да учи повече и ще стартира свой бизнес. Във фермата Елмтарюд опакова поръчаните стоки, кара ги с фургон за мляко до гарата, откъдето те потеглят към клиентите. Скоро младият Кампрад забелязва, че неговите конкуренти са включили и мебели в своите предложения. Ингвар се обръща към малка фабрика близо до дома му и не след дълго предлага първото си кресло, наречено „Рут”. Фирмата му вече носи името ИКЕА. С него Ингвар пуска първите си реклами в местния вестник. Започва да издава и брошурата „Новости от ИКЕА, която се разпространява с бюлетина на съюза на фермерите от района. През 1951 година е публикуван първият каталог на компанията ИКЕА, практика, която продължава и днес.

Резултат с изображение за ingvar kamprad

През тези начални години на ИКЕА Ингвар създава и основната концепция на компанията – за да се промени животът на по-голям брой хора, цените на предлаганите стоки трябва да бъдат достатъчно ниска, така че те да могат да си ги позволят. С това Ингвар привлича вниманието на своите конкуренти, които не са доволни от неговата тактика и дори го заплашват със санкции от съюза на производителите на мебели. За да се пребори с тях, иновативният бизнесмен намира доставчици от чужбина.

Резултат с изображение за ingvar kamprad

„Искам да имам колкото може повече жени на управленски позиции. Та те вземат всички решения вкъщи.“

През 1953 година клиентите на ИКЕА могат да видят мебелите в търговската сграда на компанията в Елмхулт. Именно тази търговска зала е прототипът на магазините на ИКЕА, където клиентите могат първо да видят мебелите преди да ги закупят. За да са сигурни, че са качествени и удобни. Идеята идва след откриването на първия магазин в Стокхолм, когато продавачите не успяват да донесат стоките от халетата, и за клиентите е „отворен“ самият склад.

„Какво за мен е смъртен грях? Пилеенето на ресурси.“

ИКЕА налага свой уникален и неповторим дизайн на мебелите, високо качество на продуктите и ниски цени. Имената на продуктите са кратки и лесно се запомнят. А складирането и транспортирането им е удобно, тъй като те се разглобяват, така че да се поберат в плоска кутия.

Клиентът може сам да транспортира мебелите, както и сам да си ги сглоби – тези две възможности спомагат за поддържането на ниските цени в ИКЕА. „Няма да давам пари за транспортиране на въздух. Няма да заемат място там, където може да има повече стока“, казва веднъж Ингвар. И за монтажа от служители на ИКЕА в дома на клиентите често е цитиран: „Това оскъпява, а ние гоним ниски цени“. И днес клиентите могат да изберат – да си сглобят сами мебелите вкъщи, което лесно – като „като „Лего“ за възрастни“, или да ползват услугата на компанията – служители на ИКЕА да ги сглобят вместо тях.

Сред търговските хитрости на компанията е
„еднопосочното пътуване“

– магазините на ИКЕА са организирани така, че клиентът е принуден да мине през всички зали, за да излезе. Така покрай погледа му минават и неща, които може и да не е възнамерявал първоначално да купи, но все пак го прави. Изкушението да купи и това, което не е планирал, се подхранва и от подредбата в магазините ИКЕА. Сигурно сте забелязали, че шоурумът на веригата прилича повече на дом, а не на магазин. Е, и това не е случайно. За разлика от други магазини, където на едно място са диваните, а на друго – кухните, в ИКЕА изложените мебели се подреждат така, че да се получи истинска всекидневна или спалня. И клиентите се изкушават освен шкаф да си купят и масичка, и рамка за снимка, и възглавнички…

Благодарение на всичко това ИКЕА става лидер на пазара и печели нови и нови клиенти. А дизайнерите на компанията непрекъснато измислят стилни и в същото време практични мебели. Така, например, през 60-те години на миналия век се появява стелажът МТП, който се превръща в класика за компанията. Детските мебели пък се създават от експерти по психология и в областта на игрите, а разработките им се „тестват” от деца.

Резултат с изображение за ingvar kamprad

Ресторантите в магазините ИКЕА несъмнено допълват стила им. Не може да не сте хапвали от кюфтенцата със сос и картофки, към които можеш да си добавиш конфитюр! Е, те са от детството на Ингвар Кампрад. А идеята е от 1953 година, когато Ингвар отворил първия си магазин. Той бил толкова уморен и нервен, че обещал безплатно кафе и понички на всички посетители. С изненада установил, че над 1000 души вият опашка още преди той да е отворил магазина.

През 1963 година е открит първият магазин на ИКЕА извън пределите на Швеция – този в Норвегия. През 1985 година във Филаделфия, САЩ, а през 1998 година и в Китай…

Според талантливия предприемач съществени за успеха на една компания са ентусиазмът, пестеливостта, отговорността, скромността и простотата. Също толкова важно, казва самият Кампрад, е бизнесменът „винаги да си задава въпроса защо прави едно или друго нещо и да не приема даден модел на поведение само защото той вече се е наложил”.

Резултат с изображение за ingvar kamprad

Сигурно сте забелязали и находчивите реклами на ИКЕА. Това също е част от бизнес стратегията на компанията – забавни и оригинални комуникационни кампании. През 2008 г., например, от ИКЕА поставят контейнер, който е подреден като апартамент тип студио, на кръстовище в Бруклин. Така от компанията демонстрират нагледно функционалността на мебелите.

Днес успехът на Ингвар Кампрад е огромен. За него свидетелстват и цифрите, които са трудни за достигане – 350 магазина в 26 страни, продажби за над 40 млрд. долара през 2013 година и очаквани такива за над 70 млрд. долара през 2020 година. Основателят на ИКЕА притежава богатство възлизащо на 53 млрд. долара.

Ингвар Кампрад е баща на четири деца. Тримата му сина работят във фирмата. Не си мислете, че са получили високи постове наготово. По настояване на родителя им те започват работа от най-ниското стъпало и с труд и усилия постепенно се издигат.

След всичко това едва ли ще се учудите, че иновативната бизнес стратегия на Ингвар Кампрад днес се изучава в много университети.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...

„Антистатик“ събира авангарда на родните хореографи (видео)

От 16 до 19 май на различни места в София ще се проведе 4-тата Българска танцова платформа (БТП) на Международния фестивал за съвременен танц...

Ал Пачино на 84: Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето

Сицилианец по произход, роден в Бронкс 25 април, 1940, и израснал в Манхатън, Ал Пачино е истинска легенда и професионалист на място в света...