Четвъртък, 22 Февруари 2018 | Светът

Консулът ни Иван Анчев успя да утвърди българския език като официален в щата Илиноис

Поетичните книги на София Фердинандова и Добромир Банев намериха още един нов дом през океана. Читатели на българската “Споделена библиотека Магура” са членове на най-голямата българска общност в Съединените щати. “Магура” в Чикаго, САЩ разполага с библиотека, различни курсове по български и английски език, класове по български народни танци и други занимания за деца и възрастни.

Снимка на Maria Stefanova.

От скоро, по инициатива на българската журналистка Ваня Креймър, в библиотеката постъпват книги на български автори с автограф.

Снимка на Maria Stefanova.

Книги на София Фердинандова и Добромир Банев получи днес и българският консул в Чикаго Иван Анчев. Само през изминалата година той откри улица на името на Алеко Константинов, многобройни други събития, които обединяват 120 хилядната българска общност в Чикаго.

Снимка на Maria Stefanova.

Заедно с български учители нашият консул успя да утвърди българския език като официален в щата Илиноис и учениците положили успешен изпит по езика получават печат за двуезичност. Това е изключително ценно постижение и предимство при кандидатстване в колеж. От миналата година, книги на български автори постъпват и в най-голямата библиотека на Конгреса на САЩ, благодарение на съвместните усилия на Съюза на българските писатели в Америка и по света и Генералния консул в Чикаго, Иван Анчев. На територията на българското Генерално консулство е изложен и уникален портрет на Щастливеца от 1994 година творба на нашия художник Иван Бонев от Свищов.

Снимка на Maria Stefanova.

Снимка на Maria Stefanova.

Снимка на Maria Stefanova.

Снимка на Maria Stefanova.

Текст и снимки: Мария Стефанова

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017