Сагата „Междузвездни войни“ приключва с носталгична нотка (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Финалът набляга на носталгията и препратките към предишните епизоди

Силата е с тях от 42 години – оцелелите ветерани на „Междузвездни войни“ се събират отново тази седмица за носталгичен финал на сагата, създадена от Джордж Лукас през 1977 г. в присъствието – колкото неочаквано, толкова и вълнуващо, на незабравимата принцеса Лея, предаде Франс прес.

Въпреки че се подготвят други филми, чието действие се развива в култовата вселена, деветият епизод „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ се явява своеобразно сбогуване с детството за цяло едно поколение.

Деветият и последен епизод от поредицата е лебедова песен за Антъни Даниълс, превъплътил се в образа на златистия протоколен андроид Си-Трипио, за Били Дий Уилямс, изиграл ролята на сърцатия бивш мошеник Ландо Калризиан, за Марк Хамил, когото феновете на „Междузвездни войни“ ще запомнят като Люк Скайуокър.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Какво да кажем за принцеса Лея Органа, останала неразривно свързана с актрисата Кари Фишър, която почина внезапно след инфаркт през декември 2016 г. само на 60-годишна възраст?

„Идеята да продължим историята без нея беше немислима. И дума не можеше да става да използваме нейна дигитална версия“, заяви на пресконференция режисьорът Джей Джей Ейбрамс. „Разбира се, не ни е и хрумнало да я заменим с друга актриса“, допълва той.

Благодарение на умело „рециклиране“ на неизползвани кадри с участието на Кари Фишър, героинята й не само присъства в „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“, но и има централна роля.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Принцеса Лея – младата идеалистка в началото на сагата, чиято знакова прическа също няма да бъде забравена, в края й вече е уважаван генерал и вдъхновителка на ново поколение героини на Съпротивата като Рей (Дейзи Ридли). Неин син е зловещият последовател на Тъмната страна на силата Кайло Рен (Адам Драйвър).

За целите на филма част от актьорите, в това число Били Лурд – дъщерята на покойната Кари Фишър, са заснели сцени и диалози, които могат да се съчетаят с предварително записаните кадри с незабравимата звезда.

„Кари изигра огромна роля във всичко това. За мен беше важно да я почета по този начин. Откровено смятам, че тя е невероятна във филма“, споделя 30-годишната Кели Мари Тран, превъплътила се в образа на смелата механичка Роуз Тико.

Кари Фишър не е единствената звезда, изчезнала от небосклона на сагата преди нейния финал. Британският гигант Питър Мейхю, който дълго време носеше косматия костюм на Чубака, почина през април миналата година на 74-годишна възраст.

Заради здравословни проблеми след заснемането на седмия епизод „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ (2015) Мейхю предаде щафетата на наследника си, 209-сантиметровия финландски баскетболист Йонас Суотамо.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

„Бях съкрушен, когато Питър си отиде. Приятно ми е да мисля обаче, че с този филм признавам заслугите му. На него персонажът дължи характерната си походка, която го прави разпознаваем дори за хора, които не са гледали „Междузвездни войни“. Аз се явявам неин пазител“, споделя Суотамо.

За 83-годишния Били Дий Уилямс да играе отново Ландо Калризиан – 36 години след „Междузвездни войни: Завръщането на джедаите“, е почти като превъплъщаване в нова роля. „Не мислех, че това може да се случи. Отдавна бях обърнал страницата. Когато Джей Джей ме потърси и се срещнахме, установих, че това е забележителен подарък“, казва Уилямс.

Антъни Даниълс, който се превъплъщава в образа на Си-Трипио във всички епизоди от 1977 г. , отбелязва, че загубата на другарите и краят на сагата му дават повод да размисли за мащаба на това, което са постигнали. „Щастлив съм, че оцелях толкова дълго време“, споделя 73-годишният Даниълс.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Независимо дали публиката иска, или не, „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ набляга на носталгията и препратките към предишните епизоди. И макар никое решение да не е идеално, за да облекчи болката от липсата на Кари Фишър, Джей Джей Ейбрамс настоява, че филмът му спазва всички дадени обещания.

„Ако Кари беше с нас, щяха ли на моменти нещата да са различни? Със сигурност. Ние намерихме начин тя да присъства във филма, който мисля би й харесал“, казва режисьорът.

Въпреки че действието в „Междузвездни войни“ се развива в една далечна галактика, обитавана от извънземни – кое от кое по-екзотични, последният епизод от сагата не успява да избегне злободневните теми за расова, полова и друга дискриминация, вълнуващи човешкото общество, отбелязва агенцията.

Новата трилогия, лансирана от „Дисни“ през 2015 г., наложи жени (Дейзи Ридли) и чернокожи (Джон Бойега) на мястото на герои мъже и представители на бялата раса от първите филми. Последният епизод, който излиза на екран тази седмица, също е издържан в този дух. Съставът на филма определено е по-разнообразен, отколкото преди 42 години, благодарение на присъствието на друга чернокожа актриса – британката Наоми Аки, и завръщането на американката от азиатски произход Кели Мари Тран като Роуз Тико.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

Тран обаче все още помни горчивината след появата й в осмия епизод „Междузвездни войни: Последните джедаи“, съпътствана от расистки и сексистки коментари в интернет, накарала я да загърби социалните мрежи.

„Да бъде част от екип от хора, които изглеждат малко по-различно, идват от различни места, представители са на различни полове или раси е нещо, с което човек може да се гордее“, заяви на пресконференция изпълнителката на главната роля Дейзи Ридли.

Това обаче не попречи на някои фенове на „Междузвездни войни“ от ЛГБТ общността да отправят критики за липсата на хомосексуални или трансджендър персонажи в любимата им вселена.

Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър

„Сагата „Междузвездни войни“ е епицентърът. Вселена, която привлича милиони хора. Не мисля, че трябва да се задоволяваме със синдикалния минимум от страна на „Дисни“ по отношение на представянето“, казва критичката на популярната култура Кейли Доналдсън.

Снимки: Gulliver/Getty Images

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...

Моралът е проблем за цялата държава: 4 години без Милен Цветков

"Всички ужасно много се страхуват от смъртта и годините, които се трупат. Не се страхувам от смъртта, стига да не е болезнена. Въпреки че,...

Драсканица на Микеланджело бе продадена за 201 600 долара

Квадрат, надраскан върху пожълтял лист хартия от ренесансовия гений Микеланджело, беше продаден за 201 600 долара, което е 33 пъти повече от прогнозната му...

Климатичните промени, резултат от човешката дейност, са причина за екстремната топлинна вълна в Африка

Смъртоносната гореща вълна, която връхлетя Сахел в началото на април, е свързана с човешката дейност според изследване на научната организация World Weather Attribution (WWA), публикувано...