ROLLS-ROYCE: Духът на екстаза

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Любопитни факти и подробности за ултралуксозното возило

Компанията за производство на коли с тази марка е основана в началото на миналия век. На днешната дата, 15 март, през 1906 година Чарлс Стюарт Ролс и Хенри Ройс регистрират компанията Rolls-Royce, която ще се превърне във върхът при луксозните автомобили.

Фирмата първоначално е създадена, за да произвежда автомобили като алтернатива на конете и файтоните в онези дни. Скоро след това тя се превръща в една от най-предпочитаните компании в света.

Не всеки обаче може да си позволи Rolls-Royce и точно в това се цели компанията – да произвежда автомобили само за богатите. В крайна сметка ултралуксозните неща не са за обикновените хора.

След национализацията й през 70-те години компанията е закупена от Vickers. Малко след това собствеността е прехвърлена на BMW, а оттогава компанията е 100% подразделение на BMW.

Знаете ли, че собствениците не харесвали емблемата “Духът на екстаза”? Ето още интересни неща, които може би не знаете за производителя на луксозни автомобили.

Резултат с изображение за Rolls-Royce charles

Rolls-Royce 10 е една от първите коли, създадени от компанията

Общо 16 автомобила от модела са създадени, като най-старият все още е в движение. Колата поставя рекорд за най-много изминати километри в онази ера.

Тази кола не успява да се наложи на пазара, но моделът Silver Ghost става един от най-популярните на компанията, като над 5000 броя от него са произведени първоначално, за да бъде задоволено търсенето.

Компанията е имала световни рекорди и в трите начина на транспорт

Двигателят R е поставял рекорди в придвижването по земя, въздух и вода с най-високи скорости във всеки един от видовете транспорт. Той е използван в самолет, в автомобила Blue Bird и в моторна лодка, която също развива рекордни скорости.

„Духът на екстаза“ е най-скъпата автомобилна емблема

Резултат с изображение за Rolls-Royce retro

Ритро емблемата на марката

Правата над емблемата са купени от BMW за 40 млн. долара. Тя дори се предлага в златна и кристална версия със засилена защита срещу кражба.

Чарлз Ролс също може да се похвали с рекорд

Това е първият човек, прелетял двупосочно над Ламанша. Той дори има спечелено състезание за автомобили на остров Ман.

Хенри Ройс е не по-малка легенда

Резултат с изображение за Rolls-Royce charles

Чарлз и Хенри Ролс

Ройс проектира сам двигателя за първата кола на компанията. Дори и на смъртното си легло той проектира амортисьор, който може да бъде използван в състезателните модели на Rolls-Royce и който се превръща в хит след смъртта му.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...