VERITAS – девизът на Харвардския Университет

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Частното висше учебно заведение е най-старото на територията на САЩ

Харвардският университет (Harvard University) се намира в Бостън. Неговият девиз е латинската дума „Истина” („Veritas”). Това е най-старото учебно частно висше заведение на територията на САЩ.

На днешния ден, 13 март, през 1636 година, шестнадесет години след като първите колонисти стъпили на американския континент, Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвардски университет. „Кръстник“ е Джон Харвард, тогава млад министър, който след смъртта си оставил за следващите поколения своята ценна библиотека и половината от цялото си имущество. Библиотеката се превръща във втората обществена библиотека на територията на страната след тази на манастира на ордена на иезуитите.

Резултат с изображение за harvard university

Концепцията на университета е концентрирана в старинното изречение: „За търсене на знание и за предаването им на потомството, а тези, които се страхуват да поемат по този път, нека продължават да се уповават на чудесата на църквата”.

През 1708 година за пръв път за президент на колежа бил избран светски човек. С това била прекратена практиката длъжността да се заема само от свещеници с висока позиция. Така мястото за трупане на познания се разграничило от пуританството.

Резултат с изображение за harvard university

Студентите и професорите от колежа взели активно участие във Войната за независимост, а през 1779 година получил статут на университет. Въпреки новия статус, в началото на деветнадесети век, Харвард представлявал по-скоро гимназия, в която приемали четиринадесетгодишни деца за обучение.

Фактическото превръщане на колежа в университет станало през първата четвърт на деветнадесети век, когато освен изучаването на математика, различни езици и Библията, започнало преподаването на медицина и право.

Първият випуск на Харвардският университет се състоял само от девет студента. В днешно време там се обучават осемнадесет хиляди души, а десет хиляди посещават курсове и различни школи от факултети в системата на институцията.

Резултат с изображение за harvard university

Днес университетът разполага с множество музеи, сред които музеея на минералогията и геологията, на сравнителната зоология, на ботаниката. В него се намира и най-голямата научна библиотека в целия свят, която съдържа ценни ръкописи и древни книги.

Най-старият университет в САЩ е известен и с факта, че в него са се обучавали седем от американските президенти. Завършили са го и тридесет лауреата на Нобелова премия.

Университетът разполага с дванадесет колежа и факултета, сред които факултет за изкуства и науки, медицински факултет, Харвардски богословски институт, Харвардски институт за правни науки, Бизнес институт, аспирантура Дизайн, аспирантура по педагогически науки, институт по здравеопазване, институт по администрация на името на Джон Кенеди.

Резултат с изображение за harvard university

През 2007 година се случил истински прецедент – за пръв път в историята на университета за президент на Харвард била избрана жена – историчката Дрю Фауст. Тя сменила Лорънс Самърс, който бил принуден да подаде оставка след скандал по повод забележките му, че мъжете жънат по-големи успехи в интелектуално отношение заради вродените си способности и заради този факт много малко жени се издигат до високи академични позиции.

През същата година тук получил дипломата си самият Бил Гейтс. Той бил приет в Харвардския университет още през 1973 година, но след две години зарязал ученето, за да основе с приятеля си от детинство Пол Алън компанията „Майкрософт“.

Заглавна снимка – Kingofwallpapers

ARTday.bg

Харесайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Махатма Ганди: Десет принципа за промяна на света

„На бъдещите поколения ще бъде трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята.” Това са думите, които...

Димчо Дебелянов – 107 години безсмъртие

*** Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне и тихи пазви тиха нощ разгръща да приласкае скръбни и нещастни. Кат бреме хвърлил черната умора, що безутешни дни...

Стани приятел с тъгата

„Така че първото нещо е: никога не потискай. Първото нещо е: какъвто и да е случаят, това е случаят. Приеми го и му позволи...

Уил ДЮРАН: Не бъдете кошче за отпадъци

Уил Дюран е писател, философ и историк. Мъдър човек, изпод чието перо се раждат мисли, буквално заразни за нашето съзнание. Представяме ви съветите на автора...

Да пием по кафе? (видео)

1-ви октомври е официално призната дата от Международната кафе организация (ICO), на която честваме празника на кафето. Международният ден на кафето е денят, в който...