ЧЕРЕШИТЕ | 10 причини да ги обожаваме

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вижте за какво са полезни плодовете, възпяти от Пабло Неруда

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите“. Тази мисъл на великия Пабло Неруда не е просто част от стихотворение, а в голяма степен доказва колко важен е този плод в ежедневието ни.

Черешите подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока пък са ги ценили, защото се усвояват много добре от организма.

Резултат с изображение за cherry

Защо трябва да се отнасяме с любов към черешите:

Богати са на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини – се нормализира съсирването на кръвта. Оказват и общо укрепващо действие на организма.

Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.

Те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.

Резултат с изображение за cherry

Черешите помагат при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който се пие, докато е горещ.

В тях се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това са полезни за хората със захарен диабет.

Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

Активизират работата на бъбреците.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...