ЧЕРЕШИТЕ | 10 причини да ги обожаваме

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Вижте за какво са полезни плодовете, възпяти от Пабло Неруда

„Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите“. Тази мисъл на великия Пабло Неруда не е просто част от стихотворение, а в голяма степен доказва колко важен е този плод в ежедневието ни.

Черешите подобряват апетита, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока пък са ги ценили, защото се усвояват много добре от организма.

Резултат с изображение за cherry

Защо трябва да се отнасяме с любов към черешите:

Богати са на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.

Благодарение на биологично активните вещества в тях – кумарини и оксикумарини – се нормализира съсирването на кръвта. Оказват и общо укрепващо действие на организма.

Тъмночервените сортове съдържат много антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.

Черешите помагат и при анемия, тъй като обогатяват организма с желязо.

Те са полезни още при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.

В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Плодът подобрява перисталтиката и е ефективен при запек.

Резултат с изображение за cherry

Черешите помагат при кашлица – за по-доброто отхрачване. За тази цел е най-добре да са сварят на компот (без захар), който се пие, докато е горещ.

В тях се съдържат повече въглехидрати, отколкото във вишните. Те са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова е особено “лека” за задстомашната жлеза. Благодарение на това са полезни за хората със захарен диабет.

Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.

Активизират работата на бъбреците.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Мариан Бачев официално бе номиниран за министър на културата

Актьорът Мариан Бачев надви депутата от ГЕРБ, журналист и публицист Любен Дилов-син за министър на културата в проекто правителството на Росен Желязков, което трябва...

80 години от смъртта на поета символист Теодор Траянов

Ето какво пише Цв. Атанасова в статията за него, публикувана в „Речник по нова българска литература (1978 – 1992)”, издание на „Хемус”, 1994: „Траянов...

“Преосмислена истина” – втора фотографска изложба на Виктор Чучков

На 17 януари в столичната галерия ONE Gallery режисьорът, продуцент и фотограф Виктор Чучков открива втората си фотографска изложба. Тя е озаглавена “Преосмислена истина”...

„Тартюф“ – великолепното представление

Каквото и да сте планирали да гледате през настоящия театрален сезон, не пропускайте „Тартюфт или Лицемерът“ в Малък градски театър „Зад канала“. Режисьорът Лилия...

Човекът е всичко: и цел, и мечта, и красота, и любов, и изкуство, и дух, и свят, и бог

„Трябва да се роди из недрата на народа една нова „партия“ – голяма колкото целия народ, – която да сложи гробна плоча над всички...