10 любопитни неща за човешката природа

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Класацията е на британското списание New Scientist

През последните няколко десетилетия светът се промени дотолкова, че на повечето по-възрастни хора им е ужасно трудно да се впишат в него, редом до новите технологии, които трябва да използват за доста неща от ежедневието си. Младият човек, разбира се, приветства това и се гмурка в света на иновациите с нетърпение и любопитство. И въпреки научния напредък в много области, има и такива, които все още представляват трудност за разгадаване.

Съществуват аспекти от физиката и поведението на хората, които са мистерия и за най-гениалните умове. Британското списание New Scientist ги подреди по този начин:

1. Изчервяването

Дарвин смята, че лицето ни става червено, когато се притесняваме или лъжем, защото по този начин природата предупреждава другите.

2. Смехът

Когато се смеем, количеството хормон на щастието (ендорфин) в тялото ни се покачва и ние се чувстваме добре. Скорошно проучване разкрива, че не шегите, а баналните коментари ни карат да се смеем повече.

3. Целувката

Потребността да се целуваме не ни е заложена генетично – хората в много общества не се целуват. Повечето учени смятат, че желанието за целувка, произхожда от кърменето в бебешка възраст.

Резултат с изображение за human nature

4. Сънищата

Фройд смята, че сънищата са огледало на нашето подсъзнание, помагат ни да се справим с емоциите. Няма аргументирано обяснение защо мозъкът ни произвежда „странни видения“, докато спим.

5. Суеверията

В еволюционен аспект те нямат смисъл.

6. Бъркането в носа

Според една от най-смелите теории, това е начин за засилване на имунната система.

7. Юношеството

Човекът е единственото същество на земята, което го изживява. Редица специалисти твърдят, че целта на този период, е да се реорганизира мозъкът, преди да станем възрастни.

Резултат с изображение за human nature

8. Алтруизмът

Биолозите все още не са открили логична причина защо всеотдайността и себераздаването към другите ни доставя удоволствие.

9. Изкуството

Хората имат нужда от него, за да дават израз на таланта си. То е еквивалентно на изначалната нужда на пауна да разпери опашката си. Просто така.

10. Окосмяването

По човешкото тяло има косми дори на места, на които приматите нямат. А се смята, че произхождаме от маймуните…

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Жак Офенбах – виновникът за „развратното“ събличане в ритъма на канкан

Смята се, че канканът (или френският танц, както го наричат англичаните, на френски буквално – шум, суматоха) се е появил в Париж през 30­-те...

С най-дългия ден в годината започва празник до безкрай

Тази вечер, малко преди полунощ, настъпва астрономическото лято. Най-дългият ден в годината. Ден, който изпълва душите ни с очакване хубавото да се случи. Нищо не...

Ицко Финци ще представи днес книгата си „Пет пиеси, разказани от актьор“

Днес в кино "Влайкова" в 18.30 часа ще бъде представена книгата на Ицко Финци "Пет пиеси, разказани от актьор", съобщиха от екипа на издателя...

ДА гледаш и да виждаш

На днешния ден, 20 юни, през 1925 година от света на живите си отива едно от големите имена в психотерапията – Йозеф Бройер. Предлагаме...

Салман Рушси: Книгата е версия на света. Ако не я харесваш, я игнорираш.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е на 19 юни през 1947 година в Бомбай. Стилът му, смесващ митология и фантазия...